Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Niedawno kupiłam pewną rzecz na aukcji wyróżnionej monetami. Rzecz nie przypadła mi do gustu i postanowiłam ją zwrócić. Dzisiaj Allegro przysłało mi takiego maila:
,,Według naszych danych Twoje zakupy w ofercie nr ... zostały zrobione w innym celu niż nabycie oferowanego przedmiotu. Tymczasem w Allegro nie jest dozwolone wykonywanie czynności prawnych dla pozoru. Ponieważ doszło do naruszenia Regulaminu Programu Monetowego oraz Regulaminu Allegro, zablokowaliśmy możliwość wymiany monet na kupony."
I rzeczywiście, przy próbie wymiany monet otrzymuję takie komunikaty:
Jestem bardzo zaskoczona tym mailem. Zdarzyło mi się już wcześniej kupić i zwrócić (u innego sprzedawcy) przedmiot, który był wyróżniony monetami i nie miałam przez to żadnych starć z Allegro.
Domyślam się, że tym razem sprzedający na mnie doniósł. W dodatku od momentu zwrotu towaru - czyli od tygodnia - przetrzymuje moje pieniądze.
Czy wśród was jest ktoś, kto też miał ,,monetowego bana"?
Blokada jest dożywotnia, czy może jest jakaś szansa na jej usunięcie przez kontakt z supportem?
Chyba to pierwszy post tutaj na ten temat. Prawdopodobnie Allegro postanowiło zablokować kupującym zakupy wyłącznie w celu pozyskania monet. To samo prawdopodobnie zrobi w odniesieniu do Smart, czyli po zwrocie części zakupu, gdy pozostawione przedmioty mają wartość niższą od 40 zł, kupujący będzie musiał płacić za wysyłkę. Zastanawiające jest, że w przypadku Smart Allegro stoi jeszcze na stanowisku, że zwrot części towaru nie jest powodem do cofnięcia darmowej dostawy i nie są to zakupy "dla pozoru", a taki sam zwrot przy pozyskaniu monet już jest naruszeniem zasad. Ciekawe od kiedy, bo regulamin monetarny się chyba nie zmienił ostatnio, a wcześniej przy tego rodzaju zakupach i zwrotach monety pozostawały.
Pytaj Allegro, czy i kiedy zdejmą blokadę; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=9225c771-efb6-4de8-8580-76bd8d7c77eb
No i prawidłowo , skończą się nadużycia
Tak na marginesie. To stwierdzenie; Według naszych danych Twoje zakupy w ofercie nr ... zostały zrobione w innym celu niż nabycie oferowanego przedmiotu
jest bezprawne. Kupujący potwierdza zakup korzystając z przycisku Kupuję i płacę, a konsument ma prawo do odstąpienia od umowy. Allegro w żaden sposób nie udowodni, że zakup został zrobiony w innym celu, niż nabycie towaru. Nie ma takiej możliwości. Słaby prawnik to formułował.
Jeśli sprzedajesz w ofercie produkt X + produkt Y gratis , a sprzedający odstępując od umowy chce zwrócić tyklo produkt X czy to nie jest nadużycie ???
Kupujący niczego nie chce, on zgodnie z prawem zawarł umowę na zakup i dostarczenie rzeczy, a później też zgodnie z prawem od niej odstąpił. Nadużyciem, i to grubym, jest to;
Według naszych danych Twoje zakupy w ofercie nr ... zostały zrobione w innym celu niż nabycie oferowanego przedmiotu
Tak zapis nie jest wlasciwy , ale allegro powinno blokować możliwość wykoszystania monet ,aż minie regulaminowy termin do odstąpienia od umowy .
Właśnie mi też Allegro zablokowało możliwość wymiany monet na kupony? Co mogę zrobić żeby odblokowali?
@robal801 A zapytaj ich bezpośrednio, niech się odniosą na jakiej podstawie, Allegro nie zabrania zwrotu części zakupionego towaru:https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=9225c771-efb6-4de8-8580-76bd8d7c77eb
Bardzo dobrze, "konsument" wyłudzający monety powinien być zablokowany.
Oczywiście, że tak. Tylko, że to jest wrzucanie wszystkich do jednego worka. Allegro powinno mieć takie mechanizmy żeby nie dochodziło do nadużyć. Na przykład w momencie zwrotu zakupów odbieranie monet z tej transakcji.