anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak dowodu zakupu, dziwne zapisy w formie zwrotu

jarokowalcz
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, ostatnio zamówiłem nowy telefon korzystając z platformy allegro. Niestety opis nie był pełny, brakowało informacji że urządzenie zostało wzięte na raty u jednego z operatorów o którym wiadomo że blokuje urządzenia które nie są systematycznie spłacane. Telefonu nie otwierałem, nie zerwałem plomby gwarancyjnej, jest on w stanie nienaruszonym. Chciałbym zwrócić ten telefon ponieważ obawiam się że będzie on zablokowany i nie będę mógł z niego korzystać jednak natknąłem się na dziwne zapisy w formularzu zwrotu (zapisy te będą dostępne w załączniku).

Pozdrawiam

Screenshot_20200708_150009.jpg

Screenshot_20200708_145552.jpg

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

xyz96
#21 Demiurg#

Załączniki nie są widoczne dla innych poza Tobą. Jeśli to zakup od firmy, masz prawo odstąpić od umowy w ciągu 14 dni i odesłać telefon. Żadne zapisy sprzedawcy nie mogą być sprzeczne z prawem, a jeśli są, nie obowiązują one kupujących. Po odstąpieniu sprzedawca zwraca wpłatę + koszt wysyłki do kupującego. Kupujący odsyła na własny koszt.

oznacz moderatorów

jarokowalcz
#7 Wielbiciel#

Do reklamacji:

"Dodatkowe informacje
Zwrot mozliwy w ci 7 dni roboczysz z dowodem zakupu, tylko w przypadku gdyby towar byl
uszkodzony bądź nie sprawny."

Do zwrotów:

"Zwroty
Czas na odstąpienie od umowy: -
Koszt przesyłki zwrotnej pokrywa: -
Do pobrania:
Przykładowy formularz odstąpienia od umów.pdf
Adres do zwrotu: -
Ograniczenie prawa do odstąpienia"

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@jarokowalcz Gdzie dokładnie umieszczone są informacje, które tutaj cytujesz? Tak jak napisał @xyz96, jeśli zakupiłeś produkt od firmy, masz prawo odstąpić od umowy w ciągu 14 dni. W Twoim przypadku, jeśli jest to zamówienie z 02.07.2020 r., to jak najbardziej ten termin jest zachowany. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

jarokowalcz
#7 Wielbiciel#

@_HolaOla_  Te informacje umieszczone są w załącznikach które otrzymałem w e-mailu potwierdzającym zakup. W panelu "o sprzedającym"  znajduje się informacja że to firma.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@jarokowalcz W takim razie masz prawo do zwrotu w ciągu 14 dni bez względu na przesłane informacji. Wyślij mailem pisemne oświadczenie o rezygnacji z zakupu, podaj tam swoje dane, dane firmy, numer aukcji, numer konta do zwrotu wpłaty, wydrukuj to samo oświadczenie i włóż do paczki ze zwracanym towarem i odeślij sprzedawcy. Wcześniej możesz w Dyskusji zapytać go o adres do zwrotu przesyłki. W Dyskusji, ponieważ prawdopodobnie będzie stwarzał problemy, a wtedy poprosisz tam pracownika Allegro o pomoc. https://allegro.pl/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@jarokowalcz Dziękuję, tak jak pisałam wcześniej, zakupiłeś produkt od firmy, więc w terminie 14 dni, masz prawo do odstąpienia od umowy. Możesz to zrobić klikając w dane zamówienie, a następnie używając przycisku "zwróć część lub całość zakupu". Koszt odesłania przedmiotu spoczywa na Tobie, chyba że Sprzedający zgodził się je ponieść lub nigdzie nie poinformował o konieczności poniesienia tych kosztów. Sprzedający powinien zwrócić Ci środki przy użyciu takiego samego sposobu, w jaki doszło do zapłaty.

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Jeśli to zakup od firmy, zwrot bez podania przyczyny (odstąpienie od umowy) jest możliwy w ciągu 14 dni. Reklamacja w ciągu 2 lat.

Jeśli to zakup od osoby prywatnej, zwrot bez podania przyczyny nie jest możliwy, a reklamować wady i niezgodności z opisem można w ciągu 2 lat. Dowodem zakupu może być cokolwiek, wydruk aukcji, dowód wpłaty itp.

oznacz moderatorów

exoryna
#14 Krzewiciel#

Sprzedawca gapa bo nie napisał, że kupujący zwraca na swój koszt. Zatem musi oddać wszystko co zapłaciłeś plus koszty twojego nadania zwrotu do niego.

Takie tam kruczki.

oznacz moderatorów