anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak ochrony moich interesów

Client:70655148
#7 Wielbiciel#

Witam,

Sytuacja jest taka:

Kupiłem iMaca na Allegro, który był sprzedawany jako nowy, bez żadnych informacji o wcześniejszym użytkowaniu czy ograniczeniach korporacyjnych. Przez cały czas wszystko działało w porządku, ale gdy zdecydowałem się przywrócić ustawienia fabryczne, okazało się, że urządzenie ma aktywny profil MDM. To oznacza, że komputer nadal jest powiązany z jakąś firmą i wymaga jej autoryzacji, żeby mógł działać. (Do komputera ta firma miała dostęp z tego co przeczytałem.)

W rezultacie dostałem nie „nowe” urządzenie, jak obiecano, a komputer z ukrytymi ograniczeniami korporacyjnymi, który jest obecnie zablokowany i nie można go używać jako osobistego sprzętu. I napisane jest ze wlaścicielem iMac jest (nazwa  firmy) Jest to wyraźne naruszenie umowy sprzedaży, bo produkt nie odpowiada opisowi i nie spełnia swoich podstawowych funkcji.

Z tego powodu mam pełne prawo do zwrotu pieniędzy, ponieważ ten ukryty defekt istotnie wpływa na wartość i użyteczność urządzenia, czyniąc je praktycznie bezużytecznym.

Chciałbym wyrazić swoje niezadowolenie z poziomu wsparcia w mojej sprawie, ponieważ moje prawa jako kupującego są ignorowane, a moje zgłoszenie dotyczące ukrytej, istotnej wady towaru jest traktowane bez należnej uwagi.

Zgodnie z przedstawionymi dowodami, zakupiony przeze mnie produkt nie jest zgodny z opisem, co powinno stanowić podstawę do zwrotu pieniędzy. Wada jest istotna i wpływa na możliwość użytkowania urządzenia zgodnie z przeznaczeniem, co kwalifikuje się do zwrotu zgodnie z zasadami programu Allegro Protect.

Zwracam uwagę, że proponowana wymiana na używane urządzenie, nawet jeśli wolne od wady, nie jest dla mnie satysfakcjonującym rozwiązaniem.

Zamiast proponowania mi drogi sądowej, proszę o rzetelne rozpatrzenie mojej sprawy przez Allegro, jako że mam prawo oczekiwać rozwiązania sporu na poziomie serwisu. Jeśli nie zostaną podjęte konkretne działania na rzecz ochrony moich praw, zmuszony będę zwrócić się do organów zajmujących się ochroną praw konsumentów lub organów antymonopolowych.

1. Brak ochrony moich interesów. Konsultant ignoruje fakt, że wada w moim przypadku jest istotna, a zakupiony przeze mnie produkt nie spełnia warunków umowy. Mam prawo do zwrotu pieniędzy, a nie do wymiany na używany produkt. Moja sprawa kwalifikuje się do rekompensaty w ramach Allegro Protect.

2. Brak uwzględnienia ważnych szczegółów. Wymiana na produkt używany jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia, ponieważ kupiłem produkt nowy. Oczekuję pełnego zwrotu środków za zakup, który nie spełniał wymogów zgodności z umową.

3. Przeniesienie odpowiedzialności na sąd. Nie widzę powodu, aby rozwiązywać tę sprawę sądownie, skoro mam prawo do rzetelnego rozpatrzenia problemu na poziomie serwisu. Propozycja rozwiązania przez sąd oznacza z mojej perspektywy brak kompetencji i chęci ze strony Allegro, aby chronić prawa konsumenta.

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

RED
#21 Demiurg#

masz jakąś dziwną manierę sobie przeczyć lub stosować logikę afrykańską rodem z Sienkiewiczowskiej "W pustyni i w puszczy"

@br. ilu towar miał właścicieli wcześniej nie ma znaczenia - 5 pośredników czy hurtowni sprzedających sobie towar to też jego właściciele

cześć uprawnień z twojego cytatu "z dumą o tym piszecie, bo macie takie prawa"

wynika z dumnych praw kupujących, którzy mogą mieć towar, nie używać go, a potem oddać

i umowy prawnie nie było

jak nie było, to towar nie miał takiego właściciela, a sprzedawca może dumnie sprzedawać jako nowy

z tych samych praw @Client:70655148 wyciągnął wniosek, że może używać produkt pół roku a potem otrzymać od sprzedawcy pełny zwrot za to jego używanie

to się nazywa prawa konsumenta

oznacz moderatorów