Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W związku z toczącą się Dyskusją i otrzymywanymi od Państwa nieprecyzyjnymi informacjami, przedstawiam ostateczne, chronologiczne podsumowanie sprawy, oparte na faktach i obowiązującym prawie.
3 lipca 2025: Zgłosiłam reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową, wskazując na uszkodzenie szelki w plecaku i oczekując wymiany towaru na nowy.
4 lipca 2025: W odpowiedzi sprzedawca zignorował moje roszczenie wymiany i narzucił własne rozwiązanie, informując, że plecak zostanie skierowany do serwisu w celu naprawy. Tego samego dnia, w kolejnej wiadomości, sprzedawca przekazał mi nieprawdziwą informację prawną, twierdząc, że "w pierwszej kolejności zawsze jest naprawa".
4 lipca 2025: Wobec postawy sprzedawcy oraz faktu, że uszkodzenie (prująca się szelka) jest wadą istotną, skorzystałam z przysługującego mi prawa i złożyłam formalne oświadczenie o odstąpieniu od umowy, powołując się na art. 43e Ustawy o prawach konsumenta. W oświadczeniu zażądałam zwrotu pełnej kwoty 243,00 zł.
4 lipca 2025: Po otrzymaniu mojego oświadczenia, sprzedawca poprosił o odesłanie produktu na oględziny w celu weryfikacji wady , na co wyraziłam zgodę, podkreślając, że celem jest potwierdzenie podstawy do odstąpienia od umowy.
17 lipca 2025: Sprzedawca poinformował mnie, że reklamacja została uznana (co potwierdza wadliwość produktu), lecz samowolnie zaklasyfikował wadę jako "nieistotną - naprawialną". Co najistotniejsze, poinformował mnie również, że
już dokonał naprawy plecaka. Działanie to było
bezprawne, ponieważ zostało wykonane bez mojej zgody i wbrew złożonemu przeze mnie prawnie skutecznemu oświadczeniu o odstąpieniu od umowy
17 lipca 2025: Kategorycznie odrzuciłam tę decyzję, podtrzymałam swoje odstąpienie od umowy i poinformowałam sprzedawcę, że nie odbiorę naprawionego towaru, a sprawę kieruję do Miejskiego Rzecznika Konsumentów.
Podsumowanie prawne:
Prawo wyboru należy do konsumenta. Twierdzenie sprzedawcy oraz pracownika Allegro, że sprzedawca ma prawo narzucić naprawę, jest sprzeczne z art. 43d Ustawy o prawach konsumenta.
Prawo do odstąpienia od umowy przy wadzie istotnej. Uszkodzona szelka jest wadą istotną. Zgodnie z art. 43e Ustawy o prawach konsumenta, dało mi to prawo do natychmiastowego odstąpienia od umowy, co uczyniłam.
Bezprawna naprawa. Działanie sprzedawcy, który zignorował moje oświadczenie o odstąpieniu od umowy i samowolnie naprawił produkt, było działaniem bezprawnym i nie ma wpływu na skuteczność rozwiązaniania umowy.
Wyczerpałam drogę polubownego rozwiązania sporu. Oczekuję na zwrot pieniędzy, a sprawa została przekazana do właściwej instytucji ochrony praw konsumenta.
@kalinagebska Przy pierwszej reklamacji na niezgodność towaru z umową, to sprzedawca decyduje, czy wymieni towar, naprawi lub zwróci pieniądze. A Twoje działania są bezprawne i wbrew obowiązującej obecnie ustawie.
@kalinagebska rozumiem, że jesteś niezadowolona z decyzji reklamacyjnej, ponieważ chciałaś, aby produkt został wymieniony lub otrzymać zwrot środków, jednak wielokrotnie wyjaśnialiśmy tę kwestię w prowadzonej dyskusji.
Sprzedający w przypadku reklamacji ma prawo w pierwszej kolejności towar naprawić lub wymienić. Reklamowany przez Ciebie przedmiot został naprawiony i odesłany do Ciebie.
@la_nika jak widać wyjaśnienia moderatorów w dyskusji były tak precyzyjne i łopatologiczne, że kupujący je zrozumiał i przyjął do wiadomosci