anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co w przypadku reklamacji gdy sprzedawca zamknie sklep?

zajete123
#7 Wielbiciel#

Wyobraźmy sobie sytuację, że dzisiaj zamawiam robota sprzątającego od któregoś ze sprzedawców allegro, który oferuje atrakcyjniejszą ofertę niż duże markety. Robot jest tam za 1950 zł zamiast 2300 zł w markecie.

Decyduję się na zakup i po 14 miesiącach robót się psuje. Wracając do allegro widzę, że sprzedawca zamknął sklep a robota sprowadził z Chin (czego oczywiście nie było w opisie oferty). 

Z reklamacji nie skorzystam, ponieważ sklepu nie ma. Z gwarancji też ciężko skorzystać, ponieważ robota musiałbym wysłać do Chin co jest średnio opłacalne. 

Czy w tym przypadku allegro może mi jakkolwiek pomóc? Jakie kroki podjąć? 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

LEW433
#21 Demiurg#

Tak. Nie ma sklepu to nie znaczy że zwolniony jest z obowiązku reklamacyjnego, ale jak nie będziesz miał możliwości to Allegro Protect teraz dział do 2 lat: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/allegro-protect/ramy-czasowe-allegro-protect-EY4g8Olr4t8

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@zajete123 Sprzedawca jeśli jest/był przedsiębiorcą to odpowiada z tytułu rękojmi za towar przez 2 lata niezależnie od tego czy działalność zamknął czy nadal ją prowadzi.
Z tym, że przez pierwsze 12 miesięcy domniema się, że wada tkwiła w towarze od początku a po upływie 12 miesięcy to Ty musisz wykazać, że wada tkwiła w sprzęcie już w chwili zakupu.

Co do gwarancji to pytanie czy była ona w ogóle udzielona (jest nieobowiązkowa) i jeśli była to jaki był jej rodzaj - producenta czy sprzedawcy.

Problem może się pojawić w sytuacji kiedy kupiłaś od osoby prywatnej. Wtedy rękojmia jest skrócona do 12 miesięcy a też może być wyłączona całkowicie.

oznacz moderatorów

gierland
#12 Orędownik#

Odpowiadając konkretnie na Twoje pytanie: pozostaje Ci tylko skorzystać z ochrony Allegro.

Ja wiem, że sprzedawca odpowiada za produkt prze okres 24 miesięcy itd. a zamknięcie firmy nie zwalnia go z odpowiedzialności cywilnej (mówimy tu tylko i wyłącznie o przedsiębiorcy, który prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą lub S.C. - inaczej jest z podmiotami mającymi formę prawną).

Aby pociągnąć takiego sprzedawca do odpowiedzialności cywilnej musisz go znaleźć i skutecznie zawiadomić o wadzie produktu. Często jest to niewykonalne, ponieważ po zamknięciu działalności gospodarczej, sprzedawcy pod wcześniejszym adresem zwyczajnie nie ma, telefon i adres @ jest nieaktualny. Jeżeli przedmiot reklamacji nie był drogi to nie wiem czy jest sens marnować na to czas... nie mówiąc już o szukaniu sprzedawcy spoza UE, który zamknął działalność.

oznacz moderatorów

krejzole
#14 Krzewiciel#

Prawdę mówiąc ja w takim przypadku wolę zapłacić 350zł drożej i kupić w markecie. Zawiozłem uszkodzony TV od ręki wymienili mi na nowy bo dystrybutor ma taką politykę. Jak miałbym pakować tego kloca na kuriera, nie wyobrażam sobie tego, raczej nie dojechał by w całości.

oznacz moderatorów