anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

co z robić z nieuczciwymi sprzedającymi?

ivi-sz
#7 Wielbiciel#

od pół roku, każda reklamacje która zgłaszam sprzedającym (poprzez dyskusję) kończy się odmową (nawet nie widzą towaru, jest metoda na odrzucanie na zapas) i są bezkarni. Allegro mimo udziału w dyskusji nie robi z tym NIC. Kiedyś w takich sytuacjach wypłacano z allegro protect środki i obciążano nimi czasem sprzedającego albo blokowano mu konto za takie zachowania. Teraz nie ma żadnych konsekwencji dla sprzedających. Allegro notorycznie każe mi zgłaszać sprawy policji, co jest strasznie czasochłonne i irytujące. To ja mam kłopot, to mój czas muszę poświęcić na załatwienie tego co powinno być załatwione przez allegro, bo chyba ponosi jakąś odpowiedzialność za swoje transakcje. Pobiera za to pieniądze. Wiadomo że w 90% spraw nie będą zgłoszone i chyba o to allegro chodzi! Rzecz za 40-100 zł - na policji od ręki zgłoszenia nie przyjmują, trzeba się umówić, czeka się miesiąc, potem przesłuchanie godzinę, a potem po dwóch miesiącach przychodzi odmowa wszczęcia postępowania. Na prawdę mam dosyć takich sytuacji. Ja kupujący nie mam żadnego wsparcia, żadnej ochrony. Sama zgłaszam do UOKiK i MRK ale czy to na prawdę tak powinno wyglądać? czy wsparciem nie powinno zająć się allegro? np do wyjaśnienia sprawy zablokować takiemu gagatkowi sprzedającemu konto i może by się przyspieszyło. Ja wiem, że to są czasem drobne produkty za drobne kwoty, ale błagam, no nie znaczy że wszystko po miesiącu mam wyrzucić w kosz! Najczęściej kiedy uruchamiam procedurę UOKiK i MRK to otrzymuje od sprzedających zwrot pieniędzy, i to mogę załatwić zdalnie bez wychodzenia z domu, ale to tez trwa. czyli jednak jest to dowód na to, że sprzedający byli nieuczciwi skoro po interwencji jednak się reflektują. a allegro na to nic.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

gdvorek
Moderator
Moderator

@ivi-sz sprzedawca ma prawo wydać odmowną decyzję reklamacyjną i my jako Allegro nie możemy jej podważyć. 

Allegro Protect wypłacamy na określonych warunkach - jeśli odrzuciliśmy taki wniosek, oznacza to, że mieliśmy do tego podstawy. A decyzję wysyłamy do Ciebie.

Dodatkowo wspomnę, że jeśli nie nakładamy ograniczeń na sprzedajacego oznacza to, że nie mamy do tego podstaw.

Natomiast jeśli uważasz, że w jakieś dyskusji doszło do naruszeń to podaj mi jej numer i zweryfikuję to.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

ivi-sz
#7 Wielbiciel#

jeśli sprzedający nie zobaczył produktu i wydaje z góry odmowę to  jest naruszenie i dla allegro to nie jest podstawa do wszęcia działań.

np ostatnia dyskusja ale nie wiem gdzie znajdę nr tej dyskusji

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@ivi-sz na nagraniu nie ma dźwięku, więc sprzedający nie słyszy uszkodzenia, dlatego odrzucił reklamację. W toku dyskusji otrzymałaś dokładne wyjaśnienie od nas.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

ivi-sz
#7 Wielbiciel#

na nagraniu jest dźwięk, ale widzę, że stronę dyskusji pan już obrał bez zapoznania się z tym nagraniem 🙂 typowe dla obsługi allegro

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@ivi-sz wyślij proszę nagranie na maila spolecznosc@allegro.com. W treści wiadomości podaj proszę link do tego wątku.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

ivi-sz
#7 Wielbiciel#

allegro przy każdej odrzuconej reklamacji każe isc na policję, tez uważam że to jest bez sensu, ale to allegro generuje takie bezsensowne zgłoszenia. kiedys uzywało narzędzi do wpływania na sprzedających i obowiązywały jakies zasady i ochrona kupujących, było komfortowo i bezpiecznie kupić cos przez allegro, dziś - unikac jak ognia.

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

Aby w przyszłości unikać podobnych problemów to moim zdaniem trzeba kupować od takich co mają wysoką jakość obsługi i są już dość długo na allegro . Taki sprzedawca jest bardziej wiarygodny .

oznacz moderatorów

ivi-sz
#7 Wielbiciel#

akurat ostatni przypadek - sprzedawca jest na allegro 18 lat i ma 8600 komentarzy pozytywnych i 204 negaty, więc wyglądał bardzo wiarygodnie.

oznacz moderatorów