anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co zrobić żeby sprzedawca oddał środki za zapłacony towar?

MAMY ROZWIĄZANIE!
85385823
#7 Wielbiciel#

Witam czy ktoś miał taką sytuację że po opłaceniu i zamówieniu towaru na allegro ,anulował zamówienie bo się okazało że nie ma w magazynie tego akurat zamówienia nie otrzymał zwrotu od sprzedawcy w ciągu 14 dni kalendarzowych .

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
mwmonety
#21 Demiurg#

Otwórz dyskusję ze sprzedawcą przez formularz allegro ,szybko zmieni zdanie.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@85385823 Sprzedawca nie ma podstawy prawnej do anulowania zamówienia, choć taką możliwość w systemie daje mu Allegro. On anulował zamówienie tylko na Allegro, a poza Allegro nadaj jest zobowiązany wobec Ciebie prawnie zawartą umową. Możesz domagać się wydania rzeczy, nawet sądownie. Na początek otwórz spór; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i poproś w nim o pomoc Allegro. Jeśli spór nie przyniesie rozwiązania, zakończ go po 14 dniach jako nierozwiązany i wystaw sprzedawcy negatywny komentarz. Odczuje wtedy dotkliwie swoje niewywiązanie się z zawartej umowy. Allegro to nie zabawa.

Oczywiście po otwarciu sporu sprzedawca szybko wpłatę zwróci i możesz ją przyjąć, jeśli nie chcesz dochodzić swoich praw i zgodzisz się na to.

oznacz moderatorów
85385823
#7 Wielbiciel#

Poproszę allegro bo takiego przypadku jeszcze nie miałem sprzedawca od nie dawna jest na stronie od 4 miesięcy i juz zaczyna kręcić bo nie odaje kasy za anulowany towar .

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

A kto anulował zamówienie? ty na prośbę sprzedawcy czy sprzedawca(nie ma jak), jeżeli anulowałeś zamówienie nie otworzysz dyskusji przez ten formularz. Po 14 dniach od zakupu możesz złożyć wniosek do POK: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/program-ochrony-kupujacych/warunki-skorzystania-z-programu-o...

oznacz moderatorów
85385823
#7 Wielbiciel#

Pisałem do allegro mieli interweniować pisali do niego dali mu czas do piątku ale on nic nie odaje kasę gra na zwłokę .

oznacz moderatorów
85385823
#7 Wielbiciel#

Ja anulowałem ze względu  na opóżnienie przesyłki i braku w magazynie towaru teraz nie mogę otworzyć dyskusji .

oznacz moderatorów
85385823
#7 Wielbiciel#

Kupując towar był dostępny na stronie więc zamówiłem bo pisało że dostawa za 2 dni po 2 dniach napisali że za 8 dni więc sam anulowałem zamówienie i teraz nie mogę otworzyć dyskusji zle zrobiłem ale allegro go poinformowało o anulowaniu więc miał mi odać kasę po 14 dniach kalendarzowych ,nie odpisuje ani nie zwraca kasy kamień w wodę.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@85385823 Jeśli sam anulowałeś zamówienie, to Allegro zablokowało Ci Dyskusję mimo to, że to sprzedający nie wywiązał się z umowy. Poproś teraz o pomoc Allegro przez ten formularz; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a&subjectId=5d429015-5... Sprzedawca otrzyma odpowiedni komunikat i pieniądze odda - to zadziała podobnie jak Dyskusja.

oznacz moderatorów
85385823
#7 Wielbiciel#

Dzięki za radę tak zrobię pozdrawiam .

oznacz moderatorów