Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Mam taką sytuację że zamówiłem silnik prędkościomierza od osoby która je rzekomo regeneruje ( nie było o tym informacji w aukcji), po umieszczeniu przedmiotu w samochodzie, nie działał nadal poprawnie, więc przyjąłem fakt że prawdopodobnie jest popsuty i zapakowałem z powrotem do wysyłki. Przy kontakcie byłem zapewniamy "że silnik jest w pełni sprawny", ale z przysługującego mi prawa wolałem już w to dalej nie brnąć i poprostu zwrócić towar. Sprzedający po otrzymaniu zwrotu stwierdził że wysłałem mu swój silniczek bo jego miał plomby( po wyjęciu dokładnie oglądałem i plomb żadnych nie było) i że próbuje wyłudzić 120zl. Sytuacja dosyć męcząca, bo kupuje na allegro części od 3.5 roku i to mój pierwszy zwrot. Co zrobić w takiej sytuacji, nie robiłem zdjęć, bo nie przyszło mi to nawet do głowy.
@Client:50245811 jeśli odesłałeś ten sam produkt co dostałeś to rozpocznij dyskusję allegro Ci pomoże w walce 🙂
Odesłałem ten sam, sprzedający twierdzi że powinien mieć plomby. W dyskusji nagle stwierdził że źle zapakowałem i załączył zdjęcie uszkodzonego. Godzinę wcześniej przez telefon byłem jedynie posądzany o próbę wyłudzenia, żadnego słowa o tym że przyszedł uszkodzony.
Nie wolno podmieniać towaru i odstępować od umowy, w ten sposób każdy by tak robił, coś szwankuje, zużyło się, a to kupię nowe lub używane w pełni sprawne i odsyłam wyeksploatowane.
Gdybym podmienił towar to nie marnował bym czasu
@Client:50245811
Podaj link (lub numer) oferty.
Poczytamy ...
@A3dam napisał(a):@Client:50245811
Podaj link (lub numer) oferty.
Poczytamy https://allegro.pl/oferta/silniczek-licznika-citroen-c5-renault-laguna-fiat-11619174985?snapshot=MjA...
A po co ta cała dyskusja tu, masz mechanizmy które udostępnia Allegro, zacznij od otwarcia dyskusji: https://allegro.pl/dyskusje/nowa tam zażądaj zwrotu środków, wyjaśnij wszystko, jeżeli po 14 dniach nie dojdziesz do porozumienia z sprzedającym, zamknij jako nierozwiązaną i złóż wniosek do POK: https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index
Dyskusja już dawno otwarta i sprzedający próbuje udowodnić że podmieniłem i dodatkowo źle zapakowałem produkt.
Po 14 dniach zamknij jako nierozwiązaną i złóż wniosek do POK, Allegro gwarantuje bezpieczne zakupy. Chociaż jak bym nie robił zwrotu tylko składał reklamację z tytułu rękojmi, tam sprzedający nie ma prawa nic potrącać, tylko musi naprawić, wymienić itd.
@Client:50245811
Dziwna oferta - wzbudzająca wiele podejrzeń.
Oferta jest na "Silniczek licznika ... - używany".
Tymczasem w opisie tej oferty poświęcono wiele miejsca aby "nie kupować używanych" - (wskazując wiele powodów) w tym "Naprawiając licznik nie ma takiego ryzyka" oraz "Naprawa jest bardziej opłacalna od zakupu używanego".
Jak rozumiem, nie oddawałeś swojego uszkodzonego do naprawy ?
Ponadto Sprzedawca umieszcza informację o wyłączeniu prawa do zwrotu ... nagrań audiowizualnych i programów komputerowych.
Może takie plomby miał na myśli ?
W tej sytuacji oczywiście należało korzystać z rękojmi, a nie prawa do odstąpienia (dla Twojego dobra nie napiszę dlaczego).
Wobec stawianych Ci zarzutów (i nieposiadania kontr-dowodów) - proś o pomoc Allegro jak radzi @LEW433
Problem rozwiązany, rozpatrzono pozytywnie wniosek POK. Dziękuje za porady.
problem nie jest rozwiązany
sprzedawca zgłosił roszczenia, które mogą mieć dla Ciebie konsekwencje prawne i finansowe
oczywiście i na szczęście dla Cienie to on musi wskazać dowody na te roszczenia
wypłata z pok niczego nie załatwia