Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Co zrobić w sytuacji, kiedy chcę zwrócić towar, a sprzedawca ma urlop?
@Loonka17 Napisz do sprzedającego. Jeśli umówicie się w formie pisemniej (wiadomości Allegro wystarczą), na inny termin wysłania zwrotu, to żadne przepisy wam tego nie zabronią. Musisz tylko mieć wyraźne potwierdzenie od sprzedającego. To będzie wasza umowa i będzie prawnie wiążąca.
@Loonka17, jeśli Sprzedający nadał przesyłkę paczkomatem i ją odeślesz, to nie wraca ona do paczkomatu, tylko kurier dostarczy ją bezpośrednio na adres do zwrotów podany w zakładce Zwroty. 🙂
@Loonka17, z Twojej strony będzie to gestem dobrej woli, jeśli skontaktujesz się ze Sprzedającym, aby ustalić ewentualne szczegóły odbioru przesyłki. 😊
Tak na prawdę masz 14 dni na zgłoszenie zwrotu towaru, nie ma w przepisach nic na temat kiedy masz odesłać. Możesz odesłać w późniejszym terminie.
@ElektronusPL ??? Firmę prowadzisz i nie znasz ustawy konsumenckiej ??? Poczytaj dziś do podusi 😄 https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000827/U/D20140827Lj.pdf
Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub
przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie,
jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu wystarczy
odesłanie rzeczy przed jego upływem.
Po wygenerowaniu kodu zwrotu sprzedający przedsiębiorca odpisał 'mam urlop'.
Cześć, @szogi_2005. Zgodnie z Polityką zwrotów na Allegro sprzedający powinien zwrócić Ci wpłatę po otrzymaniu i sprawdzeniu towaru - w ciągu 7 dni kalendarzowych liczonych od dostarczenia przesyłki zwrotnej i nie więcej niż 14 dni od momentu przesłania przez Ciebie Formularza zwrotu towaru.
@MiMary Wasze polityki i regulaminu nie stoją ponad prawem 😄
A ustawa mówi jasno że ma zwrócić do 14 dni od odstąpienia, może się wstrzymać do otrzymania potwierdzenia nadani lub otrzymania towaru 🙂
ps. w tym przypadku klient nie ma potwierdzenia 😄
@szogi_2005 ma prawo a co Ty pracujesz cały rok 😄 podał kiedy wraca, nadaj później etykieta jest ważna 14 dni a i tak nadając na siłę teraz kasy nie dostaniesz puki nie wróci i nie odnajdzie paczki 🙂 Szanujmy się wzajemnie, kiedyś możesz być po drugiej stronie 🙂
@kostas11 wraca 20 bm., a ja wyjeżdżam 8bm. Wykazałam gest dobrej woli aby się porozumieć odnośnie wysyłki ale sprzedawca niestety twierdzi, że paczka do mnie wróci.
@kostas11 Cześć. Po wygenerowaniu przeze mnie kodu zwrotu sprzedawca napisał "mam urlop" i tyle.
@szogi_2005 skoro tylko na to go było stać to mu odpisz ,, co mnie to obchodzi , dzisiaj nadaję paczkę ,, z dopiskiem ...pozdr 🙂
@mdrogeria Cześć, dzięki.