anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co zrobić z oszustem na Allegro Lokalnie??

allegrox
#7 Wielbiciel#

Kupiłem używany ręczny skaner na allegrolokalnie. Otrzymałem zdecydowanie niesprawny. Odpala się, ale wszystkie skany są zamazane i przypadkowe. Napisałem do Sprzedającego, który oczywiście odpisuje, że "wysyłał sprawny" i sugeruje, żebym się douczył z obsługi skanera 🙂
Rozpocząłem dyskusję na allegro i zgłosiłem oszustwo. Do dyskusji dołączyłem video z YT jak powinien działać skaner i video przedstawiający zakupiony skaner, skanujący i pokazujący zamazane skany na LCD. Z dyskusji wynika, że Sprzedający nawet nie wie jak działa taki skaner, sugeruje, żeby podłączył to do komputera i tak ma działać. Nie przyjmuje reklamacji, dalej uważa, że skaner sprawny i że nie potrafię go używać, potem zaczyna bluzgać, wychodzi prymitywne zachowanie oszusta.
Po kilku wymianach opinii na temat i włączeniu się do rozmowy Asystenta ze strony Allegro, Sprzedający pisze, żebym odesłał skaner na własny koszt i on (tnz. oszust) oceni, czy jest sprawny, czy nie.
Allegro specjalnie nie ingeruje w rozmowie, ale przyłącza się, żebym na własny koszt odesłał skaner oszustowi.

Patrze na konto Sprzedającego, nadal na w ofercie ten sam skaner, prawdopodobnie ma karton elektrośmieci i sprzedaje je jako sprawne. Zgłosiłem temat oszusta do Allegro. I teraz pytanie: dlaczego allegro nie blokuje takich kont?
Czy i jak zgłaszać oszusta na policję?

Wszystkim normalnym użytkownikom zależy, żeby takie konta były usuwane i tacy ludzie możliwie mieli blokowane opcje zakładania nowych. Co allegro z tym robi i dlaczego tak mało?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Client:44052296
#21 Demiurg#

@allegrox weź no wyrok załącz stwierdzający oszustwo.

Złożyłeś reklamacje masz dowody więc odeślij. zawsze zostanie Ci możliwość wniosku do AP. Ale bez odesłania nic nie zdziałasz.

oznacz moderatorów

NipponShorty
#15 Entuzjasta#

@allegrox Do nazwania kogoś oszustem potrzebujesz prawomocnego wyroku wiec powstrzymaj się od oszczerstw.
Jak otworzyłeś dyskusje to odeślij produkt na reklamacje.

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @allegrox, z tego, co sprawdziłem, nasza konsultantka poprosiła Cię o odesłanie towaru do sprzedającego w celu wydania decyzji reklamacyjnej.
Sprzedający nie podał jeszcze adresu do wysyłki, więc gdy tylko przekaże tę informację, wyślij produkt i załącz w dyskusji potwierdzenie nadania.
Tak jak wspomnieli tutaj pozostali, bez wysyłki towaru sprawa nie zostanie rozwiązana.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

allegrox
#7 Wielbiciel#

Z racji, że wyroku sądu w sprawie nie mam, nie będę tu używał słowa "oszust".

Nadal moje pytanie brzmi: co allegro robi z kontami użytkowników, którzy sprzedają niesprawne przedmioty jako sprawne, marnując czas zarówno kupującym, jak też pracownikom Allegro. Jak widać nadal sprzedają, potencjalnie nadal te same, prawpodobnie również uszkodzone przedmioty.

Co jako społeczność Allegro możemy robić, żeby eliminować z serwisu "niekonieczne uczciwych" użytkowników, banować im konta i uniemożliwiać zakładanie nowych?

oznacz moderatorów

#21 Demiurg#

@allegrox o ile allegro podejmuje jakieś kroki to publicznie o tym nie informuje. 

Jak sam napisałeś potencjalnie trzeba wziąć pod uwagę, że dana rzecz miała ukrytą wadę. 

oznacz moderatorów

allegrox
#7 Wielbiciel#

Niestety, kilka mniej ukrytych ma osoba sprzedająca, w tym przypadku "potencjalnie niekoniecznie uczciwa". To jest elektronika, jest szansa, że wada ukryta mogła pojawić sie w trakcie transportu.

W dyskusji na allegro padły już teksty nie_zawsze_cenzuralne, kilka przykładów gdzie widać, że Sprzedający zupełnie nie wie co sprzedaje, jak też sugestie, żebym ja "douczył sie z używania skanerów".

Zdajemy sobie sprawę, że istnieją osoby niekoniecznie_uczciwe. Pytanie jak im ograniczyć dostęp do platformy allegro, gdzie wydaje im się, że "w internecie są bezkarne" i "i co mi zrobisz?"

oznacz moderatorów

#21 Demiurg#

@allegrox jako użytkownik możesz tylko zgłosić takiego sprzedawce. Ale żeby zgłosić trzeba mieć na to jakiś dowody bo przypuszczenie nie wystarczą.

oznacz moderatorów

allegrox
#7 Wielbiciel#

Poza przypuszczeniami opartymi na obserwacjach zachowania Sprzedawcy, jako dowody mam:

• nie działający skaner,
  • moje nagranie video skanera, skanujacego zdecydowanie z błędami, 
  • zapisy rozmów z Dyskusji z allegro, wraz z prymitywnymi tekstami, raczej niecenzuralnymi, ze strony Sprzedającego

oznacz moderatorów