anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro błędnie oznacza części do auta?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Ozi3237
#7 Wielbiciel

Cześć wszystkim. Mam pierwszy raz dosyć nietypowy problem. Trafiłem na wspaniałego, rzetelnego i bardzo pomocnego sprzedawcę. Zakupiłem u niego za kilka stówek produktów które przez Allegro były oznaczone, jako kompatybilne do tego auta. Produkty jednak nie pasują. Mechanik zaprosił mnie i pokazał np. stary i nowy filtr. Rzeczywiście, duża różnica. Czy reklamację wypadałoby zgłosić do Allegro? Sprzedawca przecież chyba nie ponosi odpowiedzialności za komunikaty tego typu? 
Pozdrawiam i zapraszam. Może ktoś miał podobny problem lub zna w tej dziedzinie chociaż część regulaminu? Sam go sobie przeanalizuję, ale muszę mieć jakiś dostęp.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ozi3237  może podaj przekład takiej części, link, albo numer aukcji🤔

oznacz moderatorów
Ozi3237
#7 Wielbiciel

Oczywiście, np. część z linku: 

https://allegro.pl/oferta/filtr-oleju-mann-filter-15124423121

I informacja: 

Pasuje do wybranego pojazdu

Cadillac BLS Wagon 1.9 D (Z 19 DTR) 1910ccm 180KM/132kW 2007/12-

• Cadillac

2 modele

• Chevrolet

7 modeli

• Opel

85 modeli

• Saab

13 modeli

No i zapewniam, że te filtry są zbyt wysokie. 

wys. 105 mm w katalogach Mann/AutoDoc.pl/iParts.pl,
    OEM to 74 mm
    Źródła: GM EPC/Saab WIS/Auto-Data.net; fora TDIClubm, oilfilter-crossreference.com

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ozi3237  ale parametr Pasuje do pojazdów uzupełnia sprzedający i to on jest za to odpowiedzialny, a nie Allegro

KOGIEL_T_0-1760537751250.png

oznacz moderatorów
serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T 

Ale w tym przypadku pasuje do zrobił TecDoc.

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Ozi3237 jeżeli informacja w ofercie nie była poprawna, reklamację powinieneś zgłosić bezpośrednio do sprzedającego. Możesz to zrobić przez nasz formularz. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

czy było to napisane w treści oferty czy też w bzdurnym katalogu produktu?

przecież nie dostałeś bezimiennego produktu - użyj google i sprawdź do czego pasuje produkt

producenci aut też mieszają

wersje aut też mogą się różnić, jak szukałem joystika do wycieraczek do skody octavii z mojego rocznika to okazało, że żaden nie pasuje mimo, że wszyscy sprzedawcy twierdzili, że jest inaczej

później okazało się, że producent dla tego rocznika auta stosował 4 różne wersje produktu

u mnie idealnie pasował joystick od VW Beatle - też go nabyłem na allegro

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED  dlatego większość sprzedawców daje w opisie, aby sprawdzać po VIN

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T wg allegro kontakt przed zakupem jest nielegalny 🙂

oczywiście serwis sam w sobie nie umożliwia takiego sprawdzenia

w tej sytuacji sprzedawca też o to prosił, nie wiemy o co tu chodzi bo autor wątku najpierw sugeruje, że sprzedawca mu pomógł, a potem tworzy wpis, że coś jest nie halo

oznacz moderatorów
Ozi3237
#7 Wielbiciel

Dzięki za pomoc, ale nie trzeba aż tak z góry zakładać głupoty innych 🙂  Użyłem google i wiele innych, w tym rozmowy ze sprzedawcami, hurtowniami części, Grokiem i Allegro także mi to potwierdziło. Chociaż Cię rozumiem przez różne doświadczenia w życiu. Sprawdziłem wyszukiwarki po VINie i nawet tam twierdzą, że produkt jest odpowiedni:

https://e-motoryzacyjny.pl/products/card/015PQ2/filtr-oleju-ms-cadillac-bls-chevrolet-aveo-malibu-op...

Się chciało takie auto to trzeba brać na klatę bolesną naukę.

oznacz moderatorów