anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro nakłada kary za opóźniony zwrot pieniędzy?

grzdyl5
#7 Wielbiciel#

Zakup niestety nieudany, więc zaraz zgłosiłam zwrot, 12 marca. Nadałam 13 ponieważ niestety musiałam szukać paczkomatu Orlen (ten w krótkim paczkę odbierałam nie pozwala zadawać paczek ale to temat na inną dyskusje). Że strony BDWearHouse cisza... W końcu 28 marca rozpoczęłam dyskusję. Sprzedający lakonicznie odpisał że zlecił zwrot. Dopiero po kolejnym wpisie w dyskusji że zgłoszę sprawę do Inspekcji Handlowej przyszedł mail że zwrot środków został zlecony (na Allegro pay rozliczany jest błyskawicznie). Teoretycznie dyskusja rozwiązana, ale ale zwrot po wyznaczonym prawnie terminie (jak widać w komentarzach u Sprzedawcy to standard). Czy Allegro przewiduje sankcje z tego tytułu?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

mdrogeria
#21 Demiurg#

allegro nie jest sądem ani stroną w transakcji , druga sprawa to co Inspekcja Handlowa ma do zwrotu środków ?

oznacz moderatorów

grzdyl5
#7 Wielbiciel#

A to ma że prowadzi kontrole usług i obowiązków przedsiębiorców....

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Nie  Złotko , takimi rzeczami zajmuje się RPK 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@mdrogeria 

Inspekcja handlowa ma prawo sprawdzić jak sprzedawca rozpatruje zwroty lub próbować mediacji w sprawach konsumenta, rzecznik praw konsumenta nie ma żadnych uprawnień - sprzedawca może wysłać go na przysłowiowe drzewo i sugerować sąd

@grzdyl5 w myśl naszej konstytucji każdy ma prawo do godziwej płacy za wykonaną pracę - ile zarobił sprzedawca na transakcji z Tobą? Kiedy sprzedawca otrzymał zwrot?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@grzdyl5 oczywiście, liczy punkty do jakości obsługi, przy nieakceptowalnym blokuje konto, niski poziom to gorsza widoczność ofert czy sortowanie, traci oznaczenie super sprzedawca itp.

• krótszy lub równy 1 dzień – dostaniesz 60 punktów
  • krótszy lub równy 2 dni – dostaniesz 50 punktów
  • krótszy lub równy 3 dni – dostaniesz 40 punktów
  • krótszy lub równy 4 dni – dostaniesz 30 punktów
  • krótszy lub równy 5 dni – dostaniesz 20 punktów.
  • Za czas zwrotu równy lub dłuższy niż 5 dni nie dostaniesz punktów.

ps. jedyne co możesz za zwłokę żądać odsetek ustawowych ale allegro tego nie wyegzekwuje, tylko pozostanie wezwanie do zapłaty i do sądu 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów