anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro promuje i sprzedaje podróbki?

BimmerKing
#1 Nowicjusz#

Gdy przeglądam kategorię części samochodowych typu klocki hamulcowe, czy filtr "oryginalne" VW, czy BMW to całe Allegro stoi podróbkami. Czy jeśli sprzedawca jest z Chin to jest to legalne? Widzę, że zarówno sprzedawcy z Chin sprzedają przez Allegro ewidentne podróbki, jak i spółki obcokrajowców zarejestrowane w Polsce. Najgorsze jest to, że mnóstwo ludzi kupuje te podróbki za 50% wartości, więc pewnie Allegro to nie przeszkadza, jeśli płacą prowizję. Ale to przecież przestępstwo 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@BimmerKing nie zgadzamy się na wystawianie nieoryginalnych produktów na Allegro, jeśli jakaś oferta budzi Twoje wątpliwości, zgłoś ją proszę za pomocą przycisku "zgłoś naruszenie zasad". 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

BimmerKing
#1 Nowicjusz#

Robię to od tygodni i nie przynosi to żadnego rezultatu, nawet nie otrzymuję żadnych odpowiedzi, więc przyjmuję, że Allegro zgadza się na sprzedaż podróbek, dodatkowo dzięki narzędziu pokazywanai najtańszej oferty promuje sprzedaż nielegalnych towarów 

oznacz moderatorów

Foamme
#7 Wielbiciel#

Tak, z mojej branży (kosmetyki) sporo podróbek jest wysyłana z magazynu allegro fulfilment. Nawet kiedyś je zamówiłam by się upewnić, że to podróbki i nielegalnie wprowadzone na rynek w UE kosmetyki, zgłaszałam je do allegro (odpisali, że nie ma problemu), wystawiłam opinie sprzedawcy, ale co z tego skoro on zamknął konto i zapewne sprzedaje z innego...

Teoretycznie GPSR powinien to wyeliminować bo na towarze powinna (nawet bez tego) być informacja o podmiocie odpowiedzialnym itp ale ciągle widzę dużo jednoznacznych podrób.

oznacz moderatorów