Ostatnio zamawiałem pamięć ram ddr5 do komputera.
Po czasie zauważyłem, że sprzedający nie wywiązuje się z obowiązków i nie wysyła przedmiotu.
Okazało się, że nie gada po polsku. Jest ai translatory da radę to ominąć ale...
Moją uwagę zwróciła sekcja opinii które były 50/50 albo brak sprzedawanego towaru albo wszystko ok.
Następną rzecz jaka zwróciła moją uwagę to: Adres firmy, Telefon, NIP
Adres Włochy, numer Rumunia, NIP Polski (poprawny format ale brak wpisu KRS i CEIDG) sprzedający nie wystawia faktur i unika allegro Smart a zamiast tego DPD bez trakingu.
Sprzedający zwleka z wysyłką i liczy na to że ktoś obudzi się po 14 dniach i nie odstapi od umowy.
Moje pytanie do allegro czy nie może zrobić z tym porządku wprowadzając chociażby weryfikacje podmiotów po głupim wpisie do ewidencji działalności gospodarczej.
Na te chwilę każdy może na dane dowolnej firmy prowadzić sprzedaż na koncie sprzedawcy unikając Allegro lokalnie. To bardzo duży Bug i powoduje brak zaufania do platformy. Następna rzecz to bug w samej aplikacji allegro który uniemożliwia składanie reklamacji klientów. Mogę go opisać lub pozwać firmę za umożliwianie oszustom wystawianie lewych ofert. To chore bo wg. Prawa allegro jako pośrednik nie odpowiada za sprzedawców.
Skoro nasze pieniądze się dla was nie liczą to my kupujący może powinniśmy przestać liczyć się z allegro i zamawiać na **piiip**s gdzie 99% towarów pochodzi i tak z chin. Jedyna opcja dla której czasami warto przepłacić to że w Polsce konsument ma prawo do rękojmi gdzie przy produktach w Chinach bywa z tym różnie.
Cześć, @speed070689. Tak, zawsze weryfikujemy konta sprzedających przed umożliwieniem wystawiania ofert i rozpoczęciem sprzedaży. Pełna weryfikacja wymaga uzupełnienia danych firmowych i przesłania dokumentów.
Aktywnie monitorujemy transakcje i w przypadku jakichkolwiek naruszeń zawsze podejmujemy odpowiednie kroki. Jeśli chcesz zgłosić podejrzane działania sprzedającego, to możesz to zrobić przez formularz.
A co w przypadku gdy sprzedawca poda numer nip zgodny z formatem NiP ale nie będzie widniał w bazie przedsiębiorstw tylko po to aby przejść pozytywnie podstawową weryfikację? Czy taki podmiot zagraniczny będzie mógł na terenie Polski prowadzić zdalną sprzedaż i nie wystawiać faktur VAT klientom?
Załóżmy że jestem z Rumunii mój adres jest w Rumunii a NIP sobie zmyśle byle miał 10cyfr celem uzyskania konta sprzedawcy na allegro. Jakie dokumenty należy dostarczyć allegro aby być zarejestrowanym jako sprzedawca? W jaki sposób to weryfikujecie?
@speed070689 Jeden z procesów weryfikacji opisaliśmy w tym artykule. Dla zagranicznych sprzedawców istnieje osobny artykuł tutaj.