anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro wysyła fałszywe powiadomienia o „Gwarancji najniższej ceny”?

MAMY ROZWIĄZANIE!
tomsat
#8 Zapaleniec

Dodałem ofertę do obserwowanych przy cenie 128,81 zł. Dziś dostałem od Allegro maila, że oferta „zyskała oznaczenie Gwarancja najniższej ceny” i „jest tańsza niż w innych sklepach”. W momencie otrzymania wiadomości cena wynosiła już 207 zł. Wygląda to na błędny lub wprowadzający w błąd komunikat systemowy. Czy inni użytkownicy też dostają takie powiadomienia?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tomsat podaj proszę numer oferty, o której piszesz. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
tomsat
#8 Zapaleniec

nr oferty 11412495208. Kolejny cud. Dziś cena 214,99 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tomsatdziękuję! Już wyjaśniam. Kilka razy dziennie porównujemy oferty z Allegro z wybranymi sklepami (w tym artykule znajdziesz ich listę). Porównanie odnosi się jedynie do aktualnych cen. 
Najprawdopodobniej, gdy otrzymałeś e-mail, a oferta miała oznaczenia Gwarancja najniższej ceny była w najniższej cenie, obecnie ma tylko oznaczenie supercena, które przyznajemy najtańszym ofertom na Allegro (od razu dodam, że pod uwagę bierzemy nie tylko cenę przedmiotu, ale też m.in. koszt oraz czas dostawy).  

Monika
oznacz moderatorów
tomsat
#8 Zapaleniec

Dziękuję za odpowiedź, ale problem jest szerszy niż samo porównanie cen z innymi sklepami. Chodzi o to, że Allegro wysłało mi komunikat „Gwarancja najniższej ceny” w momencie, gdy cena była wyższa niż wtedy, gdy dodałem ofertę do obserwowanych. To oznacza, że system może sugerować „najniższą cenę”, mimo że realnie nastąpiła podwyżka.

Dodatkowo takie działanie może wprowadzać w błąd nie tylko kupujących, ale też sprzedających. Sprzedawca widzi oznaczenie na swojej ofercie i może uznać, że podniesienie ceny nadal utrzyma mu „najniższą cenę”, skoro algorytm porównuje tylko aktualne ceny zewnętrzne. W efekcie kupujący dostaje komunikat o „najniższej cenie”, mimo że cena wzrosła — co jest sprzeczne z intuicją i może wpływać na decyzje zakupowe.

oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@tomsat Porównanie cen nic nie daje, ja kilka dni temu wrzuciłem sobie w takim sklepie z listy produkty do koszyka i pojawiły się kupony zniżkowe, dzięki temu jestem 6 dych do przodu 😉

Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tomsat oznaczenie to jest przyznawane ofertom, które obecnie mają najniższą cene porównywalnie do cen na innych platformach i Allegro (innych ofert). Nie oznacza to, że historycznie obecnie cena jest najniższa.

Alicja
oznacz moderatorów
tomsat
#8 Zapaleniec

Niestety taka forma komunikatu jest dla kupujących niejednoznaczna. Oznaczenie „najniższa cena” sugeruje, że oferta ma najniższą cenę w historii, a nie jedynie w porównaniu z aktualnymi ofertami. W praktyce wprowadza to klientów w błąd, bo komunikat nie precyzuje, że chodzi wyłącznie o porównanie bieżące. Co więcej, sprawdziłem obecnie dostępne oferty i widzę, że są tańsze propozycje, więc nawet według definicji Allegro oznaczenie nie powinno się pojawić. Skąd zatem takie przypisanie?

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tomsat tak jak pisała Monika, jest to weryfikowane kilka razy dziennie. Możliwe, że jeszcze informacja nie została zaktualizowana. W przypadku, kiedy znalazłeś tańszą ofertę poza serwisem, możesz to zgłosić i otrzymać kupon. Informacje na ten temat znajdziesz tutaj

Alicja
oznacz moderatorów
tomsat
#8 Zapaleniec

Dziękuję za odpowiedź, jednak ponownie nie odnosicie się Państwo do kluczowego problemu, który ma charakter prawny, a nie techniczny.

Allegro wysłało mi maila z komunikatem „Gwarancja najniższej ceny” w momencie, gdy cena była WYŻSZA niż w chwili dodania oferty do obserwowanych. Oznacza to, że system może sugerować klientowi wyjątkową okazję lub obniżkę, mimo że realnie nastąpiła podwyżka.

Taki komunikat spełnia przesłanki praktyki wprowadzającej w błąd w rozumieniu: art. 5 ust. 1 i 2 ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, art. 6 ust. 1 dyrektywy 2005/29/WE, a także może naruszać obowiązki informacyjne wynikające z dyrektywy Omnibus dotyczącej prezentowania najniższej ceny z 30 dni przed obniżką.

Dodatkowo wskazuję, że komunikat „najniższa cena” jest formułowany w sposób, który przeciętny konsument interpretuje jako najniższą cenę historyczną, – a nie jedynie najniższą cenę w porównaniu z wybranymi sklepami, – co w połączeniu z faktem podwyżki ceny może wpływać na decyzję zakupową w sposób niezgodny z rzeczywistością.
Co więcej, w momencie otrzymania maila dostępne były tańsze oferty, więc oznaczenie nie było zgodne nawet z Państwa własną definicją.
Proszę o jednoznaczną odpowiedź:
Dlaczego system Allegro wysyła komunikat „Gwarancja najniższej ceny” przy podwyżce ceny? Czy jest to błąd algorytmu, czy zamierzona logika komunikatu marketingowego?

Odnosząc się do sugestii, że mogę „zgłosić tańszą ofertę i otrzymać kupon”, informuję, że: wymuszanie zakupu po wyższej cenie, a następnie odsyłanie klienta do procedury reklamacyjnej, która może zostać uznaniowo odrzucona, również może stanowić praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów (art. 24 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów).

Mechanizm, w którym konsument musi najpierw zapłacić więcej, aby później „dochodzić kuponu”, nie jest adekwatną odpowiedzią na problem błędnego komunikatu marketingowego. To nie rozwiązuje problemu – to go pogłębia.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tomsat 

Mechanizm działania oznaczenia "Gwarancja najniższej ceny" już wyjaśniliśmy w poprzednich odpowiedziach. Oznaczenie dotyczy porównania aktualnej ceny oferty z cenami w innych sklepach i na Allegro w danym momencie, a nie odnosi się do historii ceny ani do ceny z chwili dodania oferty do obserwowanych.

Powiadomienia wysyłane są na podstawie statusu oferty w chwili, gdy system wykryje spełnienie warunków programu. Ponieważ ceny i oznaczenia są aktualizowane kilka razy dziennie, w międzyczasie mogą się zmienić - zarówno w górę, jak i w dół.

Jeśli zauważysz tańszą ofertę w innym sklepie dla produktu oznaczonego "Gwarancja najniższej ceny", możesz ją zgłosić przez formularz

Na ten moment nie mamy informacji o błędzie w działaniu tego mechanizmu.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów