anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy chroni mnie allegro procect?

Client:74693253
#7 Wielbiciel#

W styczniu Kupiłem telefon z lombardu po odbiorze przesyłki okazało sie ze jest na raty (w opisie nie było napisane że jest na raty) nie zwróciłem telefonu odrazu bo zadzwoniłem do lombardu i pracownik powiedział mi że jeżeli telefon zostanie zablokowany przez niepłacenie rat przez poprzedniego właściciela  (blokada operatora ) to zwrócą mi pieniądze . Od stycznia właściciel płacił raty ale niestety dziś (pt 28 kwietnia) przyszło powiadomienie że minął termin spłaty raty i pytanie . Czy jeżeli lombard nie zwroci mi tych pieniądzy to przysługuje mi allegro procect pomimo zakupu telefonu kilka miesięcy temu i nie zwróceniu go odrazu pomimo niezgodnego opisu?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:74693253 Telefon ma wadę prawną - nie powinien w ogóle trafić do sprzedaży. Powinieneś otworzyć dyskusję i domagać się zwrotu.
Sprzedający nie ma prawa warunkować ewentualnego zwrotu pojawieniem się blokady.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:74693253 Dodam jeszcze tylko, że jeśli dostałeś powiadomienie to najpewniej telefon jest marki Samsung. W takim wypadku jeśli do blokady faktycznie dojdzie to telefon będzie 'uceglony' - nie będziesz mógł z nim zrobić absolutnie nic poza włączeniem i wyłączeniem, nie będzie do niego żadnego dostępu. Jeśli odeślesz go w takim stanie do sprzedającego to zostaną na nim wszystkie Twoje dane, zdjęcia, zalogowane aplikacje itp.
Także najlepiej będzie otworzyć dyskusję i domagać się pełnego zwrotu kosztów a przed samym odesłaniem oczywiście należy telefon przywrócić do ustawień fabrycznych.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Takiego telefonu lombard nie powinien sprzedawać, otwórz dyskusję i domagaj się zwrotu środków, zwrócić telefon i niech sprzedający się cieszy że nie pójdziesz na Policję:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów