anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy dostanę zwrot pieniędzy za nie odebraną przesyłkę?

pacyfka28
#1 Nowicjusz#

Witam, zamówiłam paczkę do paczkomatu inpost i przegapiłam termin odbioru przesyłki (nie wyświetliło mi się powiadomienie że paczka do odbioru). Paczka jest w drodze do nadawcy. Wiem że sprzedawca poniesie koszty z tym zwiazane. Wartośc paczki 45 zl + 0 zl wysyłka (smart) = 45 zl. Wiem że sprzrdawca poniesie 8.99 zl kosztów ale czy różnice 45-8.99=36.01  otrzymam antomatycznie ponownie na konto? Czy muszę sie upomieć u sprzedawcy ? 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

LEW433
#21 Demiurg#

Musisz odstąpić od umowy zakupu, zwrot w zakładce :Moje zakupy: i niczego Ci sprzedajacy nie potrąci jak zakup ze Smartem, zwróci Ci środki. Możesz kupić powtórnie ze Smartem i nie płacisz za przesyłkę.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@pacyfka28 nie działa to z automatu 😞  na dziś Twoja paczka wraca do sprzedawcy, skontaktuj się z nim, może pozwoli Ci odstąpić od umowy lub poprosić o opłacenie ponownej wysyłki 🙂 

A paczka InPost niepodjęta wraca za darmo 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

W inpoście nie ma takich kosztów więc ich nie poniesie. Gdyby to był kurier czy poczta to wtedy rzeczywiście by były. Poniesie jednak koszty dopłat do wysyłki smartem i tego drogie allegro mu nie odda ale to nie Twój problem. To wszyscy wliczają w ceny. Powinien zwrócić całość. Dobrze jednak byłoby normalnie go powiadomić co i jak. Ostatnio klienci są dość "rozpuszczeni" i wielu sprzedawców prawie z automatu wrzuca klientów w takich sytuacjach na czarne listy by uniknąć ewentualnej powtórki sytuacji. Zamówienie zawsze możesz powtórzyć.

oznacz moderatorów

maxr01
#17 Koryfeusz#

@pacyfka28 - raczej nie wierzę, że nie otrzymałaś takiego powiadomienia. Ja odbieram co tydzień po 2-3 przesyłki, zawsze przychodzi powiadomienie na e-mail i sms. Potem przypomnienia. Raz nie zdążyłem odebrać przesyłki - moja wina, zadzwoniłem do sprzedawcy, koszt ponownej wysyłki 9,99 zł. I sprawa załatwiona. Sprzedawca i tak poniósł koszty: prowizja od pierwszej przesyłki SMART, obsługa zwrotu, prowizja od ponownej przesyłki. Z mojej strony - po prostu byłoby mi wstyd robić zwrot i dokonywać kolejnego zakupu - to jest nieuczciwe, tak jak zakupy dla darmowych przesyłek SMART i zwrot części towaru.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów