anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy kupujący może zwrócić zakupioną choinkę po świętach ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
spiritoffish
#8 Zapaleniec#

Witam, Osoba która odebrała zakupioną choinkę sztuczną w południe 22 grudnia zgłosiła zwrot choinki 25 grudnia o godz 23,30. Jest to towar okazjonalny, który używamy raz w roku. Powód zwrotu - nie pasuje mi. Czy można w tej sytuacji odmówić ? 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
_Likos_
#21 Demiurg#

@spiritoffish  niestety nie można. Takie prawa kupującego. Jedno co można zrobić to jeśli okaże sie że przedmiot byl używany i starcił na wartości to mozna potrącić utraconą wartość towaru

oznacz moderatorów
milka1234567890
#18 Luminarz#

Ma prawo do 14-dniowego zwrotu, więc nie możesz odmówić przyjęcia zwrotu.

oznacz moderatorów
Client:104371448
#14 Krzewiciel#

Mnie wciąż zastanawia jedno... jak to jets możliwe, ze ktos kto prowadzi legalną dzialalnosc gospodarczą moze nie znac Ustawy Konsumenckiej i odpowiednich przepisów prawnych? 😮 😮 😮

oznacz moderatorów
spiritoffish
#8 Zapaleniec#

Wiem że jest 14 dni, ale są towary które nie są tym objęte. Kupowanie choinki żeby odbębnić wigilie i potem ją zwrócić ? Ja nie wpadłbym na to.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Ale choinka nie jest towarem wyłączonym  z tego!

oznacz moderatorów
pinsplash
#21 Demiurg#

@spiritoffish Bo ty myślisz w kategoriach uczciwości. A ten kupujący nie, pewnie taki Janusz który bedzie potem rozpowiadał przy tanim piwku jak mu się udało system przechytrzyć.... Choinka nie jest towarem wyłączonym ze zwrotów.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

W większości są to ludzie "majętni".

oznacz moderatorów
pinsplash
#21 Demiurg#

@spiritoffish Ma 14 dni na zgłoszenie zwrotu bez podania przyczyny. Tak, sprzedający jest słabsza stroną transakcji, tak prawo nie chroni go przed startami spowodowanymi przez kupujących. Jedyne co to zrób zdjęcia z rozpakowywania zwrotu, sprawdź dokładnie choinkę i jezeli nosi ślady używania - możesz pomniejszyć kwotę zwrotu ( musisz to uzasadnić).

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
Client:109199213
#12 Orędownik#

Witaj, @spiritoffish.

Konsument ma prawo zwrócić sztuczną choinkę kupioną przez internet. Należy przyjąć przesyłkę zwrotną i zwrócić wpłacone środki. Jeśli nabywca zapłacił za przesyłkę do siebie, to sprzedawca ma obowiązek zwrócić mu koszt najtańszej zwykłej przesyłki ze swojej oferty. Koszt przesyłki zwrotnej ponosi konsument.

PS:  W tej chwili masz 100% poleceń od 9 kupujących i Smart! w swoich ofertach. Nie zwlekaj ze zwrotem pieniędzy, bo jakikolwiek spór i negatyw (nie wspominając o wypłacie odszkodowania z Allegro Protect) zrujnuje Ci jakość sprzedaży i de facto zamknie interes.

oznacz moderatorów
szymela54
Maestra

@spiritoffish 

Pozwolę sobie użyć znanego frazeologizmu, parafrazując go: choinka zrobiła swoje; choinka może odejść.
Niestety.

Ale oczywiście (tak, jak piszą tu inni), jest Ustawa Konsumencka, są odpowiednie przepisy i prawa kupującego. A że to prawo okazuje się nierzadko zbójeckim prawem, to już inna sprawa.
Wielu konsumentów traktuje więc sprzedawców jak darmową wypożyczalnię. Bez wstydu! Że o zwykłej przyzwoitości nie wspomnę.

To mówiłam ja, Jarząbek Wacława🎤 (kupująca nie uznająca zbójeckich praw).
oznacz moderatorów