Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wystawiłem użytkownikowi( firmie) 2 gwiazdki i dostałem od nich odpowiedz zwrotną, że będzie wobec mnie toczone postępowanie karne jeśli nie usunę swojej opinii
Ponadto chcą domagać się zadośćuczynienia w postaci dużej sumy pieniężnej oraz przeprosin
Czy to jest jakis żart ? Czy faktycznie może coś takiego mieć miejsce ?
Znowu źle. Sąd karny z oskarżenia prywatnego to przyjmie, musi przyjąć. Inną sprawą jest, że jeśli kupujący udowodni zasadność swojego komentarza, to sprzedawca poniesie koszty postępowania i drugi raz nie będzie się wygłupiał 🙂
@xyz96 @_Likos_ nie sprzeczajcie się obydwoje macie rację 😄
Naruszanie cudzych dóbr osobistych nie jest bezkarne. W art. 212 kodeksu karnego mowa jest o przestępstwie zniesławienia, które godzi w dobre imię człowieka, szacunek, jakim cieszy się w społeczeństwie.
Ponadto zgodnie z art. 23 kodeksu cywilnego dobra osobiste człowieka pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach (np. w prawie karnym, o czym była mowa powyżej). Art. 24 kodeksu cywilnego daje osobie, której dobra osobiste zostały naruszone cudzym działaniem, następujące możliwości:
https://www.kancelaria-antczak.pl/inne/komentarz-allegro-sad/
@Specjalista29 Jeśli Twoja opinia jest prawdziwa i możesz ją udowodnić w sądzie to bym się nie przejmował. Jeśli w tej opinii dokonałeś "sądu" i wskazałeś np że to "złodzieje", "oszuści" itp. to już problem, bo na takie pomówienia trzeba mieć wyrok lub dowody tego przestępstwa.
Rozumiem, przeczytałem już regulamin 3 razy
Skontaktowałem się z prawnikiem i kilkoma osobami znającymi temat i odpowiedz zawsze jest ta sama. Nie ma żadnych podstaw prawnych.
Wystawiłem im 2 gwiazdki nie z powodu mojego widzimisię ale dlatego, że sprzedający to ... osoba strasznie kłótliwa i widać, że nie chce pomóc klientowi. Ponadto produkt jest wadliwy i nie spełnia moich oczekiwań!
Pytam się więc na jakiej podstawie za wystawienie 2 gwizdek ślą mi zastraszające pisma ..,
Ktoś się powinien tym zająć
@Specjalista29 Nie przejmuj się tym, masz prawo wystawić nawet jedną gwiazdkę, nie daj się zastraszyć. Pamiętaj też o tym, że tutaj radzą Ci inni sprzedawcy (oprócz mnie), dlatego też Cię straszą 🙂
Zastraszanie i nękanie zgłoś do Allegro tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=1aab3926-a59f-4f0a-b91a-ab3d4e469201&subjectId=0cf36533-0...
@Specjalista29 no to skoro komentarz był zasadny to nie masz się czym przejmować.
Sęk w tym, że nie dałem żadnego publicznego komentarza a jedynie wystawiłem opinię.
@Specjalista29 czekaj, to był komentarz na allegro czy w jakimś innym miejscu
@Specjalista29 Pamiętaj tylko, ze żaden regulamin nie może być ponad prawem a wiele z nich jest na granicy prawa aby móc je interpretować na "własną" korzyć, więc zawsze najlepiej sprawdzić prawo a potem można regulamin 😉
No i wiesz, ostatnio też czytałem, ze takie działanie jest karane (a w przychyla się do przegranej) gdy ktoś próbuje wpłynąć groźbami na zmianę opinii jeśli też nie ma do tego podstaw 😉 Co innego "groźba" powództwem do sądu o zniesławienie a co innego o zmianę opinii 😉 Nie wiem jak to wygląda w tym piśmie co Ty dostałeś.
,
napisali mi tak
przedsądowe wezwanie do usunięcia komentarza ( nie napisałem żadnego, dałem tylko opinie)
Działajac w imieniu .... .... wzywamy do usunięcia kłamliwego komentarza wystwaionego na serwisie allegro
komentarz został wystawiony bez zadnego uasadnienia jezeli w ciau 24h komentarz nie zostanie usuniety skierujemy sprawe na droge sądowa bedziemy domagali się 30 tys wpłaty na konto naszej firmy
@Specjalista29 Wygląda mi to, ze ktoś sobie pobrał jakiś wniosek z sieci i nawet go nie przeredagował do istniejących faktów.
Odpisałbym z prośbą o sprecyzowanie tego pisma względem o jakim komentarzu mowa, czego tyczy się rzekome kłamstwo i jakiego uzasadnienia oczekują w komentarzu.
napisali mi tak
przedsądowe wezwanie do usunięcia komentarza ( nie napisałem żadnego, dałem tylko opinie)
Działajac w imieniu .... .... wzywamy do usunięcia kłamliwego komentarza wystwaionego na serwisie allegro
komentarz został wystawiony bez zadnego uasadnienia jezeli w ciau 24h komentarz nie zostanie usuniety skierujemy sprawe na droge sądowa bedziemy domagali się 30 tys wpłaty na konto naszej firmy
@Specjalista29 Typowy wzór ściągnięty z netu, aby zastraszyć, z błędami, bez interpunkcji itp. Niczego nie usuwaj i się nie bój 🙂 Oni to wysyłają standardowo każdemu, kto zaniży gwiazdki lub napisze negatywny komentarz. To już jest plaga na Allegro.
Po prostu to olej 🙂
@Specjalista29 Mi też to wysyłają, a ja im odpisuję - na drzewo, banany prostować 🙂
Potem już cisza i komentarz ostrzegający pozostaje 🙂
Z błędami bo to nie Polacy. Dzwoniłem do nich i rzekomy właściciel miał "ruski akcent" . Dzisiaj dostałem powiadomienie, że ich prawnik jest poinformowany o wszystkim w poniedziałek wniosek idzie dalej. A napisali to fonetycznie. 😄
@Specjalista29 Ślą, bo wysłanie takiego straszaka nic ich nie kosztuje a mogą tylko zyskać, dlaczego więc nie spróbować? Takie straszaki są skuteczne, większość osób dla świętego spokoju usuwa negatywa.
@Specjalista29, widzę, że kontaktowałeś się z nami mailowo w tej sprawie. Jednak napisałeś wówczas, że doszliście ze Sprzedającym do porozumienia i chciałbyś poprawić przyznaną ocenę. Z tego, co rozumiem, zmieniłeś decyzję o zmianie pod wpływem Sprzedającego, tak?
Czy mogę Cię poprosić o zrzuty ekranu z rozmów ze Sprzedającym i jego odpowiedziami, o których wspominasz? Jeśli wyślesz je na spolecznosc@allegro.pl, przekażę je do zweryfikowania przez odpowiedni dział.
Miałem dwie sprawy i w jednej doszedłem do porozumienia ze sprzedającym i jest załatwiona (ta gdzie wysłałem mail.
Natomiast temat na forum poruszyłem z innym sprzedającym
Czyli dał się zastraszyć. Powinniście coś z tym zrobić, bo dawniej system komentarzy był zafałszowany ze względu na tak zwane negatywy odwetowe, a teraz staje się zafałszowany ze względu na opisane w tym wątku działania wielu sprzedawców.