Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
chciałbym zapytać o moją sytuację z zakupem na Allegro.
Kupiłem przedmiot, który miał bardzo zaniżoną cenę (ok. 329 zł zamiast ok. 3200 zł). Sprzedawca zadzwonił do mnie i poinformował, że to była pomyłka cenowa – zgodziłem się na anulowanie tamtego zakupu.
Jednak później kupiłem podobny przedmiot u tego samego sprzedawcy, również opłacony, i od ponad tygodnia nie mam żadnej informacji o wysyłce ani zwrocie pieniędzy. W zakładce „Moje zakupy” widnieje cały czas status „w przygotowaniu – przesyłka opóźniona”.
Sprawdziłem i ten drugi przedmiot też był wystawiony taniej niż normalnie, ale sprzedawca nie anulował zamówienia i nic nie pisał.
Moje pytanie:
Czy po takim czasie (ponad tydzień od zakupu) sprzedawca wciąż może powoływać się na pomyłkę cenową i odmówić realizacji?
Czy zgodnie z art. 84 §2 Kodeksu cywilnego sprzedawca nie powinien poinformować o błędzie niezwłocznie po jego wykryciu?
Co mogę zrobić, żeby sprzedawca musiał wysłać przedmiot, skoro zamówienie jest opłacone i nie zostało anulowane?
Dodam, że sprzedano ponad 10 sztuk tego produktu w tej samej cenie, więc trudno uwierzyć, że nikt tego nie zauważył.
Z góry dzięki za każdą odpowiedź i wskazówki!
Darek
@alldario jeśli Masz mocne argumenty możesz domagać się wydania rzeczy , ale tylko w sądzie ,jeśli sprzedawca zwróci środki w oczach allegro sprawa będzie zakończona .
Czyli rozumiem że jeśli wystawie przedmiot(bo też sprzedaje na allegro) a później stwierdzę, że cena jednak jest za niska bo ktoś sprzedaje to co ja znacznie, znacznie drozej.. To wystarczy zwrócić pieniądze kupujacemu nawet po 2, 3, 4 tygodniach 🙂 i jest po sprawie? Chyba że ktoś pójdzie do sądu i będzie chciał jednak przedmiot otrzymac?
@alldario Jeśli to nie jest reguła a wyjątek to tak to właśnie wygląda (co nie znaczy, że takie działanie jest w porządku).
Allegro nie ma podstaw aby cokolwiek na sprzedającym wymuszać bo nie jest stroną umowy.
@alldario Do wydania towaru sprzedającego może zmusić tylko wyrok sądu jeśli zdecydujesz się tam skierować sprawę i jeśli ją wygrasz. Jeśli zwróci Ci środki to nic z tym nie zrobisz.
@alldario
1 jak napisałeś niezwłocznie po jego wykryciu - niezwłocznie oznacza bez zbędnej zwłoki a nie ma tu ustalonego jakiegoś terminu ustawowego np 24h a do wykrycia to może dojść dopiero przy pakowaniu towaru
2 sam sobie zdajesz sprawę czy kwota sprzedaży nie jest rażąco niska jak widzisz przedmiot oscyluje w cenie ok 3000pln a wystawiony jest za 10%, próba egzekwowania na siłę wydania takiej rzeczy może się skończyć złapaniem wyroku w sądzie z KK art 286
3 możesz dochodzić wydania przedmiotu na drodze cywiolno-prawnej zakładając sprawę w sądzie na swój koszt i jak udowodnisz że powinien ci wydać przedmiot umowy to wtedy sprzedawca płaci koszty sądowe jak przegrasz to ty ponosisz konsekwencje finansowe
4 art 6 kc jasno stanowi:
Art. 6 Kodeksu cywilnego (k.c.) to kluczowa zasada ciężaru dowodu, która stanowi, że ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z tego faktu wywodzi skutki prawne. Oznacza to, że strona, która chce osiągnąć korzystne dla siebie rozstrzygnięcie w sądzie, musi przedstawić dowody na poparcie swoich twierdzeń, ponieważ to na niej spoczywa obowiązek ich udowodnienia.