anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mogę zwrócić przedmiot, który zakupiłem?

Niuni3k002
#7 Wielbiciel#

Witam kupilem dmuchawe do lisci, rozpakowalem przetestowałem. Okazalo sie ze nie spełnia oczekiwań bardzo slabo dmucha. Moge ja tersz zwrócić? Dodam ze to taki sprzet ktory sie troche zakurzyl przy testowaniu w srodku rozdrabniacza zostaly resztki lisci. 

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

konto zamknięte
Nie dotyczy

@Client:79179573 @Niuni3k002 przy okazji szperania za inną rzeczą, znalazłem potwierdzenie tego o czym pisałem w tym wątku:

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/koszty/

"Konsument jest odpowiedzialny wobec sprzedawcy za zmniejszenie wartości rzeczy w związku z korzystaniem z niej w nieodpowiedni sposób. Ma prawo zbadać charakter, cechy i funkcjonowanie towaru w taki sposób, w jaki mógłby to uczynić w sklepie stacjonarnym. Nie może jednak używać rzeczy w sposób nieograniczony. Jeśli tak robi, przedsiębiorca ma prawo obciążyć go dodatkowymi kosztami w związku ze zmniejszeniem wartości towaru.

Ważne!

W takiej sytuacji, jeżeli konsument będzie chciał odstąpić od umowy, może ponieść odpowiedzialność za pogorszenie stanu zwracanej rzeczy.

Przykład
Pan Stanisław zamówił w e-sklepie piłę spalinową do drewna. Po jej otrzymaniu może ją włączyć, ale nie może jej użyć. Jeżeli to zrobi, np. przetnie kawałek drewna i piła się ubrudzi, to w przypadku odstąpienia od umowy sprzedawca ma prawo obciążyć pana Stanisława kosztami czyszczenia narzędzia."

Jak widzisz, nawet przykład z podobnym narzędziem 🙂

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

No przecież była zgoda że nie powinien używać.

oznacz moderatorów

konto zamknięte
Nie dotyczy

@LEW433 @Client:79179573 chciał przepisów. Zerknij na poprzednią stronę. Jako, że przy okazji mi to wpadło w łapy, to wkleiłem 😉

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ok , w porządku.

oznacz moderatorów