anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy odzyskam pieniądze od sprzedającego?

anna050676
#7 Wielbiciel#

Kupiłam tablet, który rozpakowałam, załadowałam i chciałam używać. Jednak okazało się, że moja karta jest za mała do tego modelu. W związku z tym odesłałam przedmiot. Sprzedawca zwrócił mi tylko część pieniędzy, ponieważ otrzymał tablet w zmienionej formie. Sprzedawca nie umieścił informacji w ofercie jaki rozmiar karty pasuje do tabletu i to nie jest moja wina, że nie mogłam używać tego urządzenia. Proszę o zwrot reszty pieniędzy.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

komis-bell
#21 Demiurg#

@anna050676

Na początek pokaż link do oferty w jakiej dokonałaś zakupu.
Powiedz o jaką kartę chodzi i co to dokładnie oznacza, że jest za mała?
Chodzi o kartę SIM, pamięci?

Sprzedający ma prawo do obniżenia wartości zwracanej kwoty.

Art 34 ustawy o prawach konsumenta

4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@anna050676  Niestety twoja wina, każdy (firmowy) punkt obsługi telefonii  wykona ci duplikat twojej karty sim na wymiar jaki sobie życzysz. Są też ramki korygujące, można na przykład wydłubać ze starej  dużej karty sim, najlepiej nie z tego samego numeru.

Po prostu najpierw pytać, potem odsyłać.

Jeśli tablet potrzebny to ja radziłbym oddać sprzedającemu zwrócone pieniądze, zapłacić za przesyłkę i poprosić o zwrot tabletu.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@anna050676 do kart sim są adaptery 🙂 a jak był zwrócony używany to sprzedawca ma prawo pomniejszyć zwrot bo nie sprzeda go już jako nowy ( zadowolona byś była jak byś dostała używany tablet, kupując jako nowy ) sprzedawca pewnie sprzeda go jako po zwrocie konsumenckim taniej 😞 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@anna050676 zgodnie z prawem sprzedawca zastosował art 34 ustawy konsumenckiej. Sprzedawca nie musi podawać jakiego rozmiaru karta sim pasuje do urządzenia bo karty albo mają adaptery albo ci twój operator wyda karte na wymiar po wizycie w punkcie. Zwrotu pomniejszenia kwoty zakupu nie będzie.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Nawet nie musisz w sumie robić tego duplikatu karty. Nie wiem jak w innych sieciach. W orange ze 2 lata temu robiłam to w ten sposób że kupowałam starter za 5zeta w kiosku i po wysłaniu smsa zmieniali w nim numer telefonu na mój. Potem chyba ze 30zł doliczali do rachunku za operacje. I to był mój duplikat bez konieczności stania w kolejce w orange. Pewnie nadal maja takie opcje w sieciach. 

oznacz moderatorów

mirex2005
#12 Orędownik#

@anna050676 zrywałaś folie ochronną, aktywowałaś lub przypisywałaś urządzenie do jakiegoś konta email? Masz zdjęcia odsyłanego urządzenia? 

oznacz moderatorów