anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy po zapłaceniu za przedmiot sprzedający może oddać mi pieniądze i nie przysyłać zakupionego przed

martasza2010
#7 Wielbiciel#

Zakupiłam przedmiot na kup teraz - dokonałam wpłaty i oczekiwałam na przedmiot.

Po południu tego samego dnia otrzymałam informację z Allegro, że sprzedający dokonał zwrotu pieniędzy. Czy sprzedający może w tym przypadku zrezygnować ze sprzedaży?

Ja chcę otrzymać zakupiony przedmiot. Czy mogę coś zrobić w takim przypadku?

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

az1rael
#21 Demiurg#

@martasza2010 zmusić go sądownie do wydania rzeczy będącej przedmiotem zakupu

oznacz moderatorów

biosorcerer
#15 Entuzjasta#

Dobre praktyki wg mojego uznania wymagają aby skontaktować się z kupującym i wyjaśnić sytuację. Był taki kontakt?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Dobre praktyki dotyczą firm a tu chyba jest prywatny sprzedający

oznacz moderatorów

biosorcerer
#15 Entuzjasta#

Jeśli twierdzisz, że dobre praktyki dotyczą tylko firm, to się nie dogadamy, sorry

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@biosorcerer tak bo o dobrych praktykach to taki sprzedający swoje używane graty na allegro raz na ruski rok to nawet nie ma pojęcia że coś takiego istnieje 

oznacz moderatorów

biosorcerer
#15 Entuzjasta#

@az1rael czym skorupka za młodu... itd... Jeśli ktoś ma choć ułamek kręgosłupa moralnego to nie wpie... nikogo na minę. Jeśli ulica pokazała że hulaj duszo piekło nie jest takie złe - mamy to, co mamy...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@biosorcerer nie no system zły nie jest tylko kc a regulamin allegro to jest niebo a ziemia. KC jasno mówi kup teraz transakcja na al zawarta zrezygnować mogą obie strony a jak nie to jedna drugą w sądzie pojedzie jak burą s.ke z kosztami sądowymi odszkodowaniem włącznie. A skoro allegro pozwala przekonując że regulamin jest nadrzędny na dziadostwo to widzisz syf i malaria

oznacz moderatorów

biosorcerer
#15 Entuzjasta#

@az1rael doprecyzuj proszę o jaki system chodzi, bo ja ułomny biolog jestem. Od paragrafów mam prawniczkę 😉 Nie chce mi się łazić do sądów, bo to dla mnie strat kasy czasu. Jednak z mojej perspektywy czasami - podkrelsam - czasami - klienci nadużywają swoich praw - a Ty jako sprzedawca jesteś molekułą w horyzoncie zdarzeń

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@biosorcerer ja jestem konsument 😄 tyle że pracuję w firmie obsluguję sklep allegro, no system prawny mam na myśli i kodeks cywilny ktory zadziała jak trzeba tylko 1. Trzeba chcieć go użyć 2. Trzeba wiedzieć jak go użyć. Uokik wydał poradniki pt jak kupować w internecie i w nich napisał że do zawarcia umowy sprzedaży na odległość b2b wystaczy klikniecie kup teraz lub przybicie aukcji w b2b działa kc nie ustawa o ochronie praw konsumenta tzn że w sądzie zmusisz kupujacego do zapłaty a sprzedawcę do wydania towaru i sądu nie obchodzi że nie masz towaru lub sobie jaja na licytacji robiłeś a allegro swoje regulamin z zapisami z prawem nic nie mającymi wspólnego, a że ludzie nie znają prawa to im sie wydaje że jak allegro duża firma napisała regulamin to on musi być zgodny z prawem a jest odwrotnie

oznacz moderatorów

biosorcerer
#15 Entuzjasta#

Tak, a Allegro przyzna w KAŻDEJ sytuacji rację kupującemu/konsumentowi szach mat. Ty zostajesz z negatywem, który obniża Twój ranking... Życie...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@biosorcerer mówiłem o b2b nie ma negatywów w transakcjach konsumenckich

oznacz moderatorów

Client:109808341
#12 Orędownik#

Dwa razy kupowałem coś na AL i dwa razy były to nieudane zakupy. Nigdy więcej AL i nigdy wiecej prywaciarzy!

oznacz moderatorów

biosorcerer
#15 Entuzjasta#

Kup u mnie - będziesz zadowolony 😉

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

@biosorcerer   to chyba Ty sprzedajesz gadżety dla dorosłych? Kojarzę Cię z innego tematu... dopisałem się w nim ale... wyszło tak, że mi ubito na amen konto 😉

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:109808341  "... nigdy wiecej prywaciarzy!"

Spotkałeś na Allegro jakieś państwowe firmy?

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

@br.   chodziło mi o to, że nigdy więcej zakupów od prywatnych użytkowników na AL.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@martasza2010  A co,  czy miałaś nadzieję że  ani pieniędzy ani przedmiotu nie zobaczysz?

Co robić?  Cieszyć się że wszystko kończy się bez zbędnej szarpaniny i szukać innego sprzedawcy.

Takie sytuacje się zdarzają, ile to razy w sklepie ktoś ostatnią sztukę mi sprzed nosa zabrał...

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@martasza2010 Jedyną rzeczą jaka Ci zostaje to walka o swój zakup w sądzie > jak sprzedający zwrócił Ci kasę to Allegro nie będzie interweniowało > co najwyżej da ostrzegawczego lekkiego klapsa w postaci upomnienia sprzedawcy > na tym sprawa się skończy.

oznacz moderatorów