Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam pytanie odnośnie zakupu na allegro/allegro lokalnie z przesyłką e-mail. Podczas zakupu wyskakuje mi "Podaj dane potrzebne do realizacji dostawy" a przecież moje dane osobowe oraz dane zamieszkania nie są potrzebne aby dostarczyć mi przedmiot lub coś jakąś grę albo kod do niej. Czy te dane tylko widzi allegro czy niestety nie zostało to przemyślane i dane widzi też sprzedający?
@Pilarman5 sprzedający tak samo jak kupujący ma prawo wiedzieć z kim zawarł umowę, przecież nie zawiera jej z paczkomatem tylko z kupującym który ma jakiś adres do korespondencji np w przypadku gdyby nie zechciał należycie wywiązać się z umowy.
Oczywiście, że sprzedający widzi dane kupującego po zawarciu umowy, powiem więcej, kupujący jest uprzywilejowany bo ma dostęp do danych sprzedającego jeszcze przed dokonaniem zakupu, jeśli kupije w firmie.
Dane z umowy są potrzebne, dla banków, ewentualnie w radzie potrzeby policji, windykacji, urzędów, reklamacji itp. itd.
@Halfrunt "kupujący jest uprzywilejowany bo ma dostęp do danych sprzedającego jeszcze przed dokonaniem zakupu, jeśli kupuje w firmie."
Chciałem zapytać jeśli się nie mylę tylko na normalnym allegro jest taka opcja ? Bo zdaje mi się, że przed dokonaniem zakupu na allegro lokalnie nie ma takiej opcji. Pytam w sumie z ciekawości bo chcę wiedzieć czy w allegro zwykłym i lokalnie jest taka różnica oczywiście w przypadku kiedy sprzedający ma firmę.
@Pilarman5 na Lokalnie jak sprzedaje firma to zgodnie z ustawą konsumencką musi podać wszystkie wymagane dane przez zawarciem umowy, a że na zwykłym jest zakładka a na lokalnie jej nie ma to wielu zapomina o tym 😞