anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy są jakieś problemy w nadawaniu paczek z Allegro One przez sprzedających?

szadi81
#7 Wielbiciel#

Czy są jakieś problemy w nadawaniu paczek z Allegro One przez sprzedających? Bo zakupiłem 2 pary małych głośniczków 57mm i sprzedający twierdzi że nie może nadać paczki i taka wiadomość dostałem :"Niestety nadanie przesyłki nie jest możliwe przez One Kurier. Proszę zmienić kuriera."

Ja odpisałem : Witam, po zakupie nie mogę cofnąć i zmienić dostawy , może Pan nadać innym kurierem np. DPD ?

Sprzedawca : Nadanie innym kurierem, to dodatkowy koszt. Proszę więc o anulowanie i ponowienie zakupu z innym kurierem.

Ja odpisałem : A nadanie (inpost paczkomat) obejmuje smart więc bez dodatkowych opłat i jest pod tym adresem Złotniki /Suchy Las ul.Krzemowa1 Paczkomat nr. ZLT01M , to obiekt na którym pracuję.

Sprzedawca : Nie mogę sam zmienić spedytora narzuconego przez kupującego. Wiąże się to ze standardowymi opłatami za przesyłkę.

A ponoć  kurier Allegro One to UPS i DPD.

28 października
szadi81_0-1730187016392.png

Niestety nadanie przesyłki nie jest możliwe przez One Kurier. Proszę zmienić kuriera.

07:00

Witam, po zakupie nie mogę cofnąć i zmienić dostawy , może Pan nadać innym kurierem np. DPD ?

08:24

szadi81_1-1730187016394.png

Nadanie innym kurierem, to dodatkowy koszt. Proszę więc o anulowanie i ponowienie zakupu z innym kurierem.

18:29

A nadanie (inpost paczkomat) obejmuje smart więc bez dodatkowych opłat i jest pod tym adresem Złotniki /Suchy Las ul.Krzemowa1 Paczkomat nr. ZLT01M , to obiekt na którym pracuję.

20:52

szadi81_2-1730187016393.png

Nie mogę sam zmienić spedytora narzuconego przez kupującego. Wiąże się to ze standardowymi opłatami za przesyłkę.

22:38

28 października
szadi81_4-1730187051874.png

Niestety nadanie przesyłki nie jest możliwe przez One Kurier. Proszę zmienić kuriera.

07:00

Witam, po zakupie nie mogę cofnąć i zmienić dostawy , może Pan nadać innym kurierem np. DPD ?

08:24

szadi81_5-1730187051875.png

Nadanie innym kurierem, to dodatkowy koszt. Proszę więc o anulowanie i ponowienie zakupu z innym kurierem.

18:29

A nadanie (inpost paczkomat) obejmuje smart więc bez dodatkowych opłat i jest pod tym adresem Złotniki /Suchy Las ul.Krzemowa1 Paczkomat nr. ZLT01M , to obiekt na którym pracuję.

20:52

szadi81_6-1730187051875.png

Nie mogę sam zmienić spedytora narzuconego przez kupującego. Wiąże się to ze standardowymi opłatami za przesyłkę.

22:38

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

mdrogeria
#21 Demiurg#

@szadi81 tak , sprzedawca pisze prawdę 

oznacz moderatorów

szadi81
#7 Wielbiciel#

A o co chodzi z tymi paczkami?

oznacz moderatorów

AquaJungle
#9 Pomysłodawca#

Chodzi o to że zamawiajac kuriera one po podjazd po paczki, to nie wiadomo czy przyjdzie rano czy późnym wieczorem😀. A nawet czasem nie wiadomo czy tego samego dnia. Z automatów paczkowych, też o losowych godzinach są odbierane przesyłki.

Raz w godzinach rannych a raz popoludniowych. Ciężko tu się sprzedawcy dopasować jakby;-). Jak nie wiadomo kiedy kurier podjedzie i do kiedy realnie można włożyć paczkę do automatu. 

A jeszcze w mniejszych miejscowościach te automaty allegro one nie są wcale tak popularne.

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@szadi81 

Ta. Tak właśnie działa teraz Allegro. Narzuca w ramach kuriera SMART losowanie. Wylosował się z tego co rozumie One Kurier. Zapewne sprzedawca nie znajduje się w strefie One Kuriera. Finalnie kupujący i sprzedający muszą się wymieniać jakimiś dziwnymi informacjami. Kupujący (czyli Ty) absolutnie nie musi rozumieć zawiłości tego wszystkiego. Więc ja tylko powiem Ci że sprzedający nie robi Cie w balona. Winne jest tylko Allegro

oznacz moderatorów

szadi81
#7 Wielbiciel#

Tak tylko jak chciałem ponowić zakup ten sam to wyświetliło że oferta zakończona, i jak przeglądałem ponownie oferty sprzedawcy to faktycznie jednej rzeczy nie ma(do zakupiłem ostatnią parę) a w drugiej też ma nadanie Allegro One Kurier

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@szadi81 

Może tak. Wklej link do oferty z poziomu swojego zamówienia. Wejdź w moje zakupy, otwórz ofertę i wklej tu link.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Na tym forum są już chyba tysiące postów wkurzonych sprzedawców i kupujących na one. W niektórych miejscach kurierzy potrafią po kilka dni nie podjeżdżać po odbiór paczek, tak samo w boxach. Samych postów o tym jak podjechał do boxu i zabrał tylko paczki sprzed 3 dni, a świeższe zostawił widziałam kilka. Na sortowniach też lubią przetrzymywać po kilka dni, z samych doręczeniem też różnie bywa. A jak klient się złości, że jeszcze nie ma to w połowie przypadków szukają paczki aż sama dotrze i dopiero wtedy wrócą z odpowiedzią. To przymusowa dostawa do smarta, bez tego nie ma wysyłek smart wiec włączają. Allegro zabroniło ostrzegać w opisach. Więc wpadli na taki pomysł, nie wiem cy to jeden sprzedawca czy więcej ale wczoraj był podobny post. Nie ma mu się co dziwić większe firmy pewnie codziennie mają do czynienia z wkurzonymi klientami. A który klient wierzy na słowo, że sprzedawca nie nadał paczki przez 3 d dni bo kurier allegro nie przyjechał, a portal ma to gdzieś od początku tej nieszczęsnej dostawy? Wiadomo kto negatywa dostaje... Portal jeszcze jedzie na dobrej opinii sprzed 2 lat i zwala swój bałagan na sprzedawców. To nie jedyna rzecz nie zależna od sprzedawców za którą ponosi odpowiedzialność. Lista długa stawiająca dęba włosy na głowie.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@szadi81 A ponoć  kurier Allegro One to UPS i DPD.

Nie Allegro One to Allegro One kurier należący do Allegro i działający w niektórych miastach, i kodach więc często się zdarza że sprzedawyc to mają włączone a nie mogą nadać bo sa po za rejonem 😞 i muszą jak w Twoim przypadku walczyć 😞

To co piszesz to chodzi o One Box to obsługuje trzech kurierów ( One Kurier, DPD, UPS ) losowo przydzielany z zależności od regionów Polski 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@szadi81 Allegro One Kurier nie obsługuje kodu pocztowy sprzedającego, u którego dokonałeś tego zamówienia, więc sprzedający ma rację, że nie będzie mógł nadać paczki tą metodą i rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie jego anulowanie. 

Jednak żeby zapobiec tego typu sytuacją to sprzedający powinien się do nas zgłosić, abyśmy wyłączyli jego kod pocztowy z mechanizmu, który wybiera przewoźnika do realizacji jego zamówień. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

szadi81
#7 Wielbiciel#

A sprzedający nie może nadać w innej formie : In Post paczkomat lub inny kurier w ramach Smart (bo miałem sytuację że zamówiłem Allegro One a nadał i przyszło DPD) po za tym jak chcę ponowić zakup to nie mogę i jednego rodzaju głośnika już nie ma.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@szadi81 może nadać, tyle że będzie w plecy, polecą statystyki itp. jedyne wyjście anulować, odstąpić, poprosić o ponowne wystawienie i zamówienie z InPostem 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów