anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy spotkaliście się z sytuacją, że sprzedający żąda od kupującego usunięcia negatywnej opinii?

Szuli
#1 Nowicjusz

Czy spotkaliście się z sytuacją, że sprzedający żąda od kupującego usunięcia negatywnej opinii? W razie odmowy usunięcia negatywnej opinii sprzedający informuje o zgłoszeniu sprawy do sądu, podaje artykuły z różnych artykułów, kodeksów, żeby wymusić zmianę opinii? Wykorzystuje dane osobowe podane do transakcji sprzedaży, żeby wysyłać pisma z żądaniem wypłaty ,,odszkodowania " za straty w sprzedaży?

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Generalnie przedsądowe wezwanie do zapłaty to sprzedawca ma obowiazek wysłać jeśli chce oddać sprawę do sądu, to jego nie tylko prawo ale obowiązek.  Sprawy o komentarze są rzadko ale są. Portal tego nie upraszcza pozwalając kupującym na wszystko no może oprócz bluzgów. Wiele jest tu postów o komentarzach wystawionych gdy np. klient sam paczki nie odebrał lub chce dodatkowo towar, którego wcale nie było w ofercie, albo chce zwrotu kasy i zatrzymać towar itp. 

Jednak przedsądowe wezwanie to przedsądowe wezwanie, jeśli to już przeszło w nękanie to zgłoś się z tym do Allegro, pewnie go naprostują. 

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szuli w konstytucji masz prawo do sądu, więc tak może cię za opinię pozwać z powództwa cywilnego. Wezwanie do usunięcia szkalującej oponi mieści się w prawnej drodze postępowania w takim przypadku. Mimo iż mała trzeba się liczyć że taka szansa że cię pozwie jest wygooglaj sobie sprawę pompki do akwarium z allegro

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szuli tak było kilkanaście wątków. Jak napisana jest prawda do to nie ma co się obawiać.

oznacz moderatorów

Szuli
#1 Nowicjusz

Podpowiesz, jak znaleźć te wątki?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szuli wyszukiwarka postoŵ wpisz wezwanie / sąd / pozew powinno wyszukać

oznacz moderatorów

Szuli
#1 Nowicjusz

Chciałabym skontaktować się z kupującymi, którzy wystawili opinię negatywną na temat sprzedawcy, ale ją usunęli. Chciałabym ustalić, czy powód usunięcia tej negatywnej opinii jest taki sam jak mój. Chciałabym to zrobić z poszanowaniem prawa, regulaminu....ktoś może miał już taką sytuację?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Szuli nie ma takiej możliwości, bo nie udostępniamy takich danych innym kupującym, ale czy mogłabyś mi wyjaśnić dlaczego szukasz takich informacji? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Szuli
#1 Nowicjusz

Przygotowuję się do sprawy sądowej ze sprzedającym. 

oznacz moderatorów

Szuli
#1 Nowicjusz

Chciałabym powołać te osoby na świadków w mojej sprawie. Jak to załatwić zgodnie z prawem?  Do kogo i z jakim wnioskiem uderzyć?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szuli rozumiem że chcesz pozwać sprzedawcę o to że chce Cię pozwać, masz takie samo prawo jak sprzedawca ma prawo Cię pozwać, pierw informował, ma takie prawo, potem wysyła Ci przedsądowe wezwanie i sprawa w sądzie, wszystko zgodnie z prawem dane osobowe do zawartej umowy może wykorzystać do uzyskania odszkodowania tak samo jak Ty chcesz to zrobić teraz 🙂

Co będzie Twoim roszczeniem ???

Ty masz prawo oceniać, sprzedawca ma prawo udowodnić że poniósł z tego tytuły straty a czy wygra zdecyduje sąd 🙂 są ze dwa wyroki że sprzedawcy wygrali z negatywem ale większość odpada na przygotowaniu 😄

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 to autor zaskarżonego wpisu musi udowodnić jego prawdziwość lub przesłanki np: z art 213 kk

sprzedawca nic tutaj nie musi robić

jedyne co musi udowodnić to wysokość poniesionych strat jeżeli żąda czegoś innego niż publiczne np: na allegro przeprosiny

@Szuli chcesz krytykować, bierz odpowiedzialność prawną za swoje słowa, polskie przepisy Cię też dotyczą

oznacz moderatorów

Daruch68
#7 Wielbiciel

Dobrze Ci radzę:odpuść! Stracisz tylko czas, nerwy i pieniądze. Sam nic nie ugrasz, a jak nie masz dobrego prawnika,to nawet nie próbuj.
Też kiedys się zawziąłem za przedmiot za 30 zł. i sądzie doszło do ugody, a później ten przedsiębiorca wytoczył mi sprawę karną i wygrał, bo miał znajomości w sądzie. 
Nie warto!

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Obowiązuje rodo smrodo

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie ma takiej możliwości. 

Daruch68
#7 Wielbiciel

Tak, spotkalem się z czymś takim. Kupiłem u, jak się później okazało, bardzo przewrażliwionego sprzedawcy, z wybujałym ego. Wydzwaniał do mnie, pisał w centrum wiadomości, w końcu wysłał takie pismo (czy to już nękanie?). Usunąłem opinie dla świętego spokoju, ale teraz żałuję. Dlaczego? Bo wysłał wezwanie(wyglądało jak z kancelarii adwokackiej) listem zwykłym bez potwierdzenia odbioru. Mogłem to zignorować, bo taki list nie jest dowodem w postępowaniu. W sumie, to nic takiego o nim nie napisałem, wyraziłem tylko swoją subiektywną opinię o namawianiu kupujących do pozytywnych ocen w zamian za wydłużoną gwarancję. 
Uważam, że sprzedawcy do Allegro powinni zgłaszać takie żądania, bo to Allegro jest administratorem tego portalu.
Inna kwestia, to czy takie żądanie dotyczy samego sprzedawcy, czy też produktu. Ja zostałem ''grzecznie poproszony'' o usunięcie obu ocen i opinii.
Podsumowując:w większości przypadków można ignorować takie wezwania i ewentualnie też ''postraszyć'' jakimś art. 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Najlepiej aby nie dopuszczać do takich sytuacji jest przed wystawieniem negatywnej opinii zacząć dialog ze sprzedającym i spróbować wyjaśnić problem. Komentarz negatywny najlepiej wystawić jak strony nie są wstanie się porozumieć i ewidentnie widać w tym winę sprzedającego.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Kolejna patologia wywołana  przez Allegro. Wiesz dlaczego sprzedawcy chwytają się takich metod jak gratisy, wydłużone gwarancje itp chwyty? To nie ma nic współnego z Tobą. Baa ta wydłużona gwarancja oznacza, że jest na tyle pewny jakości towaru, że może sobie na taką pozwolić. To raczej pozytywna informacja niż negatywna. 

Problem w tym, że statystyki są uzależnione od ilosci komentarzy, a komentarze są wystawiane może od 10% transakcji. To jest przyczyną takich zagrywek. Handlujesz, przez lata zbierzesz w sumie negi, które możesz policzyc na palcach jednej ręki. Pozytywy mało kto wystawia, bo i po co... Na końcu delivery zapomni przez 3 dni odebrać przesyłki, dostaniesz kilka negów i kończysz z blokadą konta... Tak wygląda życie na Allegro. Tu negatywy lecą za wszystko. Byli już sprzedawcy, którzy w jednym miesiącu potrafili dostać za "karton nowy" i "karton używany". 

Co na tej gwarancji straciłeś? - NIC. Normalnie mogłeś w ciągu 3 miesięcy wystawic komentarz. Korzystając z tej oferty sprzedawcy miałeś dłuższą gwarancje, a komentarz nadal w ciągu 3-ch miesięcy mogłeś zmienić. Nic Cię to nie ksztowało, a przynosiło realny zysk. Trudno w tym przypadku tylko sprzedawcę posądzać o wybujałe ego... Kiedyś komentarze nie ginęły po roku, kiedyś kupujący również je zbierali i chętniej wystawiali, kiedyś za rzeczy niezależne od sprzedawcy (jak np. działania kurierów delivery) nie dostawało się blokad, bo dosłownie 2-3 komentarze załatwiały konto poniżej jakości akceptowalnej...

Teraz jest jak jest.  Problemy idą od góry i nie zlikwiduje się ich kłócąc o bzdetę na której nic nie straciłeś. Póki kupujący i sprzedający będą na siebie wzajemnie naskakiwali zamiast patrzeć na szczyt góry lodowej to będzie tylko gorzej...

Daruch68
#7 Wielbiciel

Niby masz rację, ale ja nie potrzebuję wydłużonej gwarancji, bo mogę skorzystać z rekojmi. Poza tym takie praktyki są zabronione przez regulamin Allegro. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Regulamin Allegro??? Spójrz w komentarze. Nawet dodali tam taki zabawny licznik "usunięte po rekompensacie". Jak to się ma do regulaminu? Tu wielkim negatywy giną w tłoku. Małych mogą 2-3 załatwić na amen i dlatego walczą o każdego pozytywa, by w ten przelicznik wychodził jak najlepszy. Proszę bardzo, autentyczny przykład komentarzy sprzedawcy od pierwszej z brzegu oferty ze strony głównej na którą weszłam... Dla mnie to o niebo gorsze jest usuwanie za kasę niż przedłużenie gwarancji...

Screenshot_18.png