Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedający nie chcę przyjąć towaru (;odkurzacz ) bo nosi ślady użytkowania. Czy ma takie prawo?
Napisałem do niego poprzez spór że musi mi oddać kasę ewentualnie potrącić . Wiesz może kiedy allegro wejdzie do akcji?
Client:98572120 " kupczyk ".
Kosmiczny poziom kultury masz jednak😃
kupczyk - 1. «drobny kupiec; też: pomocnik kupiecki»
https://sjp.pwn.pl/sjp/kupczyk;2476554.html
Client:98572120 Zacznij handlować , będziesz dla nas kupczyk.
2. lekcew. «o kupcu»
3. pogard. «osoba handlująca rzeczami, dobrami, które nie powinny być źródłem materialnego zysku»
Tomasz1247 zgodnie z prawem" konsument odstępujący od umowy może korzystać z towaru tylko tak, jak robiłby to w sklepie stacjonarnym."
Czy wiedziesz kiedyś w sklepie stacjonarnym żeby kupujący odkurzał teren sklepu przed zakupem sprawdzając odkurzacz?
Towar jest u niego i dzisiaj rano do mnie zadzwonił i powiedział że dostał towar i nie było napisane dlaczego mu go odesłałem to nie że nie spełnia oczekiwać a on że nie odda kasy bo jest urzywany i mi odeśle moi się zgodziłem ale pewnie jeszcze go nie wysłał boi teraz założyłem spor
@Tomasz1247 jesli sprzedawca jest firmą a nie mineło 14 dni to masz prawo do odstąpienia od umowy i zwrot musi przyjąć.
Jesli odkurzacz nosi wyraźne ślady uzytkowania to sprzedawca sprawdzi ile kosztuje używany odkurzacz w komisie i tyle Ci odda ponieważ za tyle bedzie mógł sprzedać dalej produkt.
Jesli przedmiot stracił na wartości musisz sie liczyc ze sporym potrąceniem. Lecz zwrot oczywiście sprzedawca powinien przyjąc jeżeli sprzedawał jako firma.
@Tomasz1247 Sprzedawca nie ma takiego prawa, musi przyjąć zwrot i oddać Ci wpłatę + koszt wysyłki do Ciebie. Zwracaną kwotę może odpowiednio pomniejszyć tylko wtedy gdy faktycznie doszło do zmniejszenia wartości rzeczy w wyniku jej używania przez Ciebie. Nie może zmniejszać kwoty za samo użycie, tylko za ślady używania, na przykład rysy. Tylko nieuczciwi sprzedawcy całkowicie odmawiają zwrotu w takim przypadku. Pomniejszenie kwoty zwrotu musi być proporcjonalne do zmniejszenia wartości towaru i musi być poparte odpowiednim wyliczeniem.
Otwórz Dyskusję, linki miałeś już podane i po 24 godzinach w dni robocze poproś tam o pomoc pracownika Allegro - wtedy szybko zwróci. Będziesz tam miał info, kiedy o pomoc możesz poprosić.