anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może anulować mój zakup, ponieważ cena była zbyt niska?

Client:37996334
#7 Wielbiciel#

Kupiłam wieczorem produkt za 60zl,rano otrzymałam maila,że wystąpił błąd techniczny i kupiony przeze mnie przedmiot jest droższy o 100zł. Otrzymałam zwrot gotówki,ale czy tak po prostu można anulować transakcje skoro ktoś wystawił pierwotnie przedmiot za niższą cenę?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

mdrogeria
#21 Demiurg#

Client:37996334 zapytaj bezpośrednio sprzedawcy , najlepiej w dyskusji - moje zakupy - szczegóły - zgloś problem z zakupem .Nie zapomnij odpowiednio ocenić sprzedawcy .

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:37996334 Tak nie można. Została zawarta prawnie wiążąca umowa i sprzedawca nie ma podstawy prawnej do jej anulowania. Możesz więc domagać się wydania rzeczy, nawet sądownie. Na początek otwórz spór; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i poproś w nim o pomoc Allegro. Jeśli Allegro Ci nie pomoże, zamknij po 14 dniach spór jako nierozwiązany i wystaw sprzedawcy negatywny komentarz. Wpłynie to ujemnie na jego jakość sprzedaży, więc może w przyszłości zacznie się wywiązywać z zawartych umów.

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@Client:37996334 
Od strony formalno-prawnej jesteś nadal właścicielką kupionego (i zapłaconego) przedmiotu.
Jeżeli nadal podtrzymujesz chęć posiadania zakupionej rzeczy i nie chcesz się jej wyzbywać na rzecz Sprzedającego - masz prawo żądać wydania jej (tym bardziej, że jej wartość w tzw. międzyczasie wzrosła o 100zł. w opinii Sprzedającego).
Przesłanie Ci przez Sprzedającego kwoty o 100zł. niższej niż aktualna wartość Twojej własności nie zmienia jego zobowiązań wobec Ciebie t.j. obowiązku wydania Twojej rzeczy.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów