anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może anulować zakup gdy pomylił się w cenie

agadab01
#1 Nowicjusz#
  • Cześć, Dostałam dzisiaj maila z informacją że zmieniła się cena oferty którą obserwuje natomiast ta zmiana wynikała z pomyłki w sprzedającego. Przedmiot kupiłam ale sprzedający anulował transakcje z czym ja się nie zgadzam bo oczekuję otrzymania przedmiotu w cenie jaka dzisiaj widniała i jaka zapłaciłam. Allegro powołuje się na artykuł 84  że sprzedający ma prawo anulować taką transakcję. Ale czy nie jest przypadkiem tak że powinnam otrzymać produkt w takiej cenie jaka widniała? Skoro już dokonałam zakupu ?
oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Ma prawo ze względu na rażący błąd cenowy. Nie dotyczy to licytacji.

oznacz moderatorów

NipponShorty
#14 Krzewiciel#

Zgodnie z artykułem może tak postąpić. nic z tym nie zrobisz - otrzymasz zwrot  i szukasz u innego sprzedawcy.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@agadab01 Ładnie tak wykorzystywać czyjeś błędy? 😉

Możesz oczywiście nie zgadzać się z decyzją sprzedającego - swoich praw możesz dochodzić na drodze cywilnej.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@agadab01 Ma prawo jak to rażąca pomyłka w cenie, Ty masz prawo żądać wywiązania się z umowy, ale tylko zostaje Ci w takim przypadku sąd.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Jeśli błąd cenowy jest ewidentny to ma prawo a działania z twojej strony mające go przymusić do wydania towaru za wyjątkiej złożenia pozwu cywilnego  grożą sankcjami karnymi z kodeksu karnego więc odradzam szantaże negatywami, wyzywanie od złodziei etc.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@agadab01 Owszem ma prawo > możesz się z tym nie zgadzać > ale wyegzekwować przedmiot możesz tylko na drodze sądowej > szansę na wygranie masz ok 1%

oznacz moderatorów

Client:130480685
#7 Wielbiciel#

A jak się zmieniła cena?

oznacz moderatorów