anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może anulować zamówienie z powodu błędu cenowego?

Humax-Maximus
#1 Nowicjusz#
Sprzedający odmówił wysyłki zakupionych przedmiotów tłumacząc powód, cytuję:

"niestety doszło do pomyłki cenowej dlatego musimy anulować zamówienie.
W załączniku pismo, środki zwracamy."

Czy takie działanie jest zgodne prawem, zasadami regulaminem etc.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Humax-Maximus tak , zgodne , jeśli błąd w cenie jest rażący 

oznacz moderatorów

CommunityHelper1
#9 Pomysłodawca#

Witaj, @Humax-Maximus.

Sprzedający nie może anulować zawartej umowy sprzedaży z powodu omyłki w cenie, jednak na podstawie art. 84. § 1. i § 2. Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny Sprzedawca może uchylić się od skutków prawnych swojego oświadczenia woli w razie błędu co do czynności prawnej, ale tylko wówczas, gdy oświadczenie woli było złożone innej osobie, a błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny). 

Nabywcy rzeczy przysługuje prawo do wniesienia pozwu do właściwego sądu o wydanie rzeczy, zasądzenie od pozwanego (Sprzedającego) kosztów procesu oraz ewentualnie o powołanie świadków i/lub biegłych lub o rozpoznanie sprawy pod nieobecność powoda.

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Może uchylic sie od skutkow prawnych oświadczenia woli czyli złożonej oferty cenowej jesli błąd jest rażący np samochód wart 100000zł wystawiono za 10000zł. Albo w ofercie pisze że aukcja dotyczy 1 sztuki a katalog allegro w nagłówku aukcji umieści liczbe 10szt. Orzecznictwo sądowe przyjmuje wyjasnienie że kupujący wyszukując dany towar w sieci zaznajomi sie z zakresem cenowym tego towaru więc powinien od razu podejrzewać że cena towaru jest nieadekwatna np wynosi tylko ułamek rzeczywistej wartości

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Humax-Maximus Ma prawo się powołać, Ty masz prawo pójść do sądu i domagać się wywiązania z umowy to sąd rozstrzygnie czy zaistniała rażąca pomyła czy nie, a jacyś tu forumowicze. Inna sprawa czy warto iść tracić nerwy i czas.

oznacz moderatorów

Humax-Maximus
#1 Nowicjusz#

Nie zamierzam w tej sprawie udawać się do sądu. Chciałem jedynie zaznajomić się z oceną prawidłowości działań sprzedawcy.

Sprawa dotyczy drobnych kwot gdyż sprzedawca wystawił znicze po 10 PLN. Zauważyłem, że w opisie widnieją informacje iż kilka sztuk zostało już zakupionych. Zamówiłem i opłaciłem wobec tego za 4 przedmioty a po jakimś czasie otrzymałem informację zamieszczoną w poście otwierającym temat. Obecnie znicze wystawiane są po 130 PLN.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@Humax-Maximus Sprzedający ma prawo powołać się na "błąd w cenie" i żadne podrzucanie paragrafów i wycinków z regulaminu tego nie zmieni > żadna pseudo-pomoc nie ma racji > możesz odwołać się do sądu albo do najbliższego składu desek > na 99% skutek będzie ten sam🙄

oznacz moderatorów