anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może nie przyjąć towaru jeśli uszkodzono plombę

MAMY ROZWIĄZANIE!
sebastianos3
#7 Wielbiciel#

Kupiłem towar który zaczął szwankować zanim upłynęło 14 dni i zerwałem plombę czy sprzedający może odmówić przyjęcia ( kontaktowałem się i odmówił)

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6
br.
#21 Demiurg#

@sebastianos3 Jeżeli  przedmiot "szwankuje"  to  nie zwracasz lecz składasz reklamację. 

Ale co znaczy "zerwałem plombę" ?  Czy  masz uprawnienia do ingerencji w zakup, masz uprawnienia serwisowe?

ps.  jeżeli nie jesteś  firmą to odstąpienie od umowy i zwrot jest możliwe ale sprzedający nie musi zwrócić ci wszystkich pieniędzy za przedmiot,  sam wycenia zwrot stosownie do wartości uszkodzonego towaru.

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@sebastianos3 przy zwrocie nie może odmówić przyjęcia swojego towaru ale może obniżyć jego wartość. Przy reklamacji może odrzucić z powodu nieupoważnionej ingerencji.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:44052296 @sebastianos3 @br. Jeśli sprzedawca prywatny to może odmówić przyjęcia towaru np uzna że zwroci kasę jak wadliwy towar wróci i zauważy ingerencję w ten towar bo ktoś plomby zabezpieczające pozrywał i podejrzewa wymianę bebechów

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@az1rael   Pięknie, twoje wypowiedzi są genialne,  każdy o tym wie. Tylko po kiego  adresujesz je do mnie lub do  drugiego rozmówcy?   Przecież nie ja się pytałem.  

Dziękujemy  Mr. Az1rael !

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@br. jak odpisujesz to odpisuj na całość, a nie pomijaj faktów lub o nie dopytaj. Nigdzie w tekście nie było mowy że zakup od firmy więc należało tez uściślić co jeśli to osoba prywatna jest sprzedawcą i co w taki przypadku prawnie jej przysługuje. 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@az1rael   Odpowiedzi są odpowiednie tematycznie do zadawanych pytań, skoro pytający nie chce informować od kogo kupił to nie ma potrzeby pisać wielostronicowej instrukcji.

Ale dziękuję za instrukcję,  czy  ty naprawdę czujesz się upoważnionym do pouczania innych piszących?    Naprawdę czujesz w sobie  zadatki na geniusza !

oznacz moderatorów