anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może odmówić zwrotu?

Texsakov
#8 Zapaleniec#

Kupilem telefon od prywatnej osoby na allegro lokalnie przez kup teraz. W opisie bylo napisane, ze telefon jest w 100% sprawy i nie ma wad. Telefon doszedl i głośnik od rozmów działa w nim ale trzeszczy, czyli po prostu jest do wymiany. Sprzedający pisze mi ze nie musi przyjmować zwrotu i ze według niego skoro działa to nie ma problemu? Otworzylem dyskuje, ale czekam juz kilka dni, a allegro nie odpisuje. Czy mam prawo do zwrotu? Sprzedający jesy osoba prywatne oczywiście.

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

az1rael
#21 Demiurg#

@Texsakov w zakupach od osób prywatnych nie masz prawa zwrotu zresztą to pisze w ofercie samo allegro masz taką informację: Sprzedający nie jest przedsiębiorcą, więc nie chroni Cię prawo konsumenckie, np. nie zwrócisz zakupu bez zgody sprzedającego. w zakładce zwroty

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Texsakov nie zwrot ale reklamacja. Prosiłeś o pomoc allegro?

oznacz moderatorów

Texsakov
#8 Zapaleniec#

Tak, kilka dni temu i nadal nic. Nie wiem czy uznali, że nic nie zrobią czy po prostu trzeba czekać?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

A zgłosiłeś tą reklamację dosłownie?

oznacz moderatorów

Texsakov
#8 Zapaleniec#

W sensie?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Texsakov Z doświadczenia w handlu telefonami używanymi wiem, że w 95% przypadków problemów z głośnikami rozmów wystarczy je delikatnie przeczyścić - nie sam głośnik oczywiście  tyko jego osłonkę. 
Ja do tego używam patyczków do uszu (ewentualnie miękkiej szczoteczki do zębów) i alkoholu IPA.  Ogarnięcie tego zajmuje kilka minut.

Nie zmienia to oczywiście faktu, że taka informacja powinna być w treści oferty lub głośnik powinien być wyczyszczony. 

oznacz moderatorów

Texsakov
#8 Zapaleniec#

To jest mechaniczne uszkodzenie, wymaga wymiany. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Texsakov Oczywiście tak też może być. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

W sensie napisałeś w dyskusji składam reklamację z tytułu niezgodności z umową głośnik telefonu szwankuje chcę naprawy lub zwrotu środków

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Texsakov A gdzie ta twoja reklamacja dyskusja się toczy?

oznacz moderatorów