anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy sprzedający może rozwiązać umowę sprzedaży?

BOBBER_87
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry, czy sprzedający nie chce mi wysłać paczki oraz chce rozwiązać umowę. Kupiłem (oraz od razu opłaciłem  przesyłkę ) od sprzedającego dysk w cenie 299zł natomiast sprzedający napisał mi że się pomylił że za nisko go wystawił i może mi go sprzedać w cenie o 200 zł wyższej. Powołując się na oświadczenie woli.

Oświadczenie o uchyleniu się od skutków oświadczenia woli
złożonego pod wpływem istotnego błędu
co do treści czynności prawnej
Działając imieniem własnym, w powołaniu na art. 84 kc w zw. Z art. 88 kc, z zachowaniem formy pisemnej, oraz w zawitym terminie jednego roku od chwili wykrycia błędu tj. dnia 19 grudnia 2022 r. składam Panu/Pani jako drugiej stronie czynności prawnej oświadczenie o uchyleniu się od wszystkich skutków mojego oświadczenia woli w postaci oferty dotyczącej sprzedaży dysku marki WD za cenę 299 PLN (słownie: dwieście dziewięćdziesiąt dziewięć złotych), którą złożyłem w dniu 17 grudnia 2022 r.  
Wyjaśniam, że różnica ceny sprzedaży określonej w ofercie tj. 299 zł w stosunku do oferty, jaką zamierzałem złożyć - sprzedaży dysku za cenę 599 PLN (słownie: pięćset dziewięćdziesiąt dziewięć złotych) - wynosi 300 PLN. Gdyby nie mój błąd typograficzny w przedmiocie ceny, którą wpisałem w ofercie (wpisania cyfry 2 zamiast 5) to oczywiście takiej oferty nigdy bym nie złożył. W mojej ofercie zawarta więc była błędna cena.
O moim błędzie niezwłocznie Pana poinformowałem. Ponadto błąd dało się z łatwością zauważyć, gdyż najtańsza oferta dotycząca podobnej klasy dysku w sklepach internetowych wynosi 619 PLN.

Proponuję realizację zamówienia w cenie 490,00 (czterystadziewięćdziesiąt) złotych lub anulację zamówienia i zwrot pełnej wpłaty.
Proszę o informację zwrotną mailem o podjętej decyzji.

czy ja jako kupujący muszę znać ceny rynkowe przedmiotów które zamierzam nabyć?Nadmieniam że chciłbym dostać towar za który zapłaciłem. Wczoraj założyłem dyskusję i czekam na odpowiedz allegro w tej sprawie. Dziś dostałem taką wiadomość : 

Szanowny Panie. Przedstawiliśmy Panu nasze stanowisko w formie oświadczenia, nadmieniamy, że poświadczenie nieprawdy jest zagrożone karą do 8 lat pozbawienia wolności, co reguluje art. 233 § 6 k.k.. Narażanie się na tak wysoką karę dla paru złotych dodatkowego zysku jest absurdem. Ta niefortunna sytuacja nie spowodowała u Pana strat i trwanie przy swoim stanowisku nie ma żadnego rozsądnego uzasadnienia.

proszę o poradę co mam robić w takiej sytuacji 
oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29

Ziolko39
#21 Demiurg#

@Client:104371448 A co zmienia ta blokada konta kupującego? > jakiś czas temu było mnóstwo zgłoszeń o kupującym Ander jrco? z Miami > za każdym razem pojawiał się ten sam tylko z innym adresem mailowym > odpowiedź moderacji >zablokowaliśmy to konto > i co? > nic > za dwa dni to samo

Można sobie założyć 10 kont na fikcyjne dane, byle każde z innym mailem > tam tez tego nikt nie weryfikuje > i "hulaj dusza, piekła nie ma" > zablokują 10 to założę następne 10 > i dalej "show must go on"

A ten wątek co podrzuciłeś nijak się ma do aktualnego postu.

oznacz moderatorów

Client:109199213
#12 Orędownik#

@Client:104371448  napisał(a):

jakis czas temu jak kupujacy leciał w kulki to po 3x akcjach Allegro blokowało mu konto.
Nie wiem dlaczego to zostało zlikwidowane.

Ja wiem: https://allegro.pl/dokumenty/decyzja-prezesa-uokik-nr-ddk-1-2016-Pg6lAwOr9FX 

Bardzo zła rzecz.

To akurat jest bardzo dobra rzecz. Właśnie dlatego Allegro odwlekało jej wprowadzenie przez pięć lat i do upadłego walczyło z Prezesem UOKiK w sądzie broniąc przegranej sprawy.

oznacz moderatorów

Client:104371448
#14 Krzewiciel#

@komis-bell chyba nie wiesz o czym piszesz. Mało jest tematów na forum, o handlarzach ktorzy puszczają na licytacji towar i kupujacy po zmarnowaniu czasu otrzymuje wiadomosc typu: sorry ziom, towar sprzedał sie w zbyt niskiej cenie i go nie dostaniesz. Jak chcesz to dopłać a ja nie to papa".

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:104371448 Wiem o czym piszę bo piszę o KUP TERAZ - zgodnie z tematem.
Licytacje to inna bajka i  w tym wypadku masz rację - jeśli sprzedawca nie potrafi ustawić ceny minimalnej to tu faktycznie nie ma sensu tego bronić i usprawiedliwiać.

oznacz moderatorów

starling_shop
#14 Krzewiciel#

Co jest takim wyzwaniem w ogarnięciu wzoru dostępnego w internecie w mniej niż 30 sekund? Wystarczy umieć używać wyszukiwarki i znać minimum prawa.

oznacz moderatorów

Client:109199213
#12 Orędownik#

Dzień dobry, @BOBBER_87.

Obniżka ceny z 490 zł (a nawet z 599 zł) na 299 zł za dysk bez fabrycznego opakowania (a więc co najmniej "powystawowy") jest czymś zupełnie zwyczajnym i nie może być mowy o łatwym do zauważenia błędzie. A ta groźba wsadzenia Cię na 8 lat do więzienia to już kompletny kabaret.

Nie gódź się na anulowanie transakcji, bo pozbawisz się prawa do wystawienia komentarza i ostrzeżenia innych potencjalnych kupujących o praktykach stosowanych przez tego sprzedawcę. Swojego dysku najpewniej nie zobaczysz, a po zwrocie pieniędzy Allegro samo zamknie dyskusję jako rozwiązaną. 

Oprócz wystawienia odpowiedniego komentarza jest inna  rzecz, którą możesz zrobić dla dobra pozostałych kupujących -  sprzedawca, który nie wywiązuje się z umowy sprzedaży narusza art. 10.1. regulaminu Allegro. Jeśli robi to często (jak na przykład autor tego tematu) to Allegro może zawiesić mu konto w celu weryfikacji. Napisz do Allegro przez ten formularz: https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a , opisz działania sprzedawcy i poproś o weryfikację jego konta. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@BOBBER_87 Mówiłem, że troll się odezwie > te jego odnosniki nijak się maja do tego wątku > to tylko trolling > bardzo dobrze, że anulowałeś zamówienie > yo naprawdę szkoda czasu i nerwów > żadne zgłaszanie ani prośbs o werfikację nic by nie dały. To tylko napuszczanie na awanturę.

oznacz moderatorów

starling_shop
#14 Krzewiciel#

Może by i trolla zgłosić do weryfikacji? 😅

Swoją drogą- to takie ciekawe zjawisko. Kiedy coś jest na + dla kupującego to wielki krzyk o "MOJE PRAWA" ale jak już sprzedawca ma "MOJE PRAWA" to zaczyna się płacz i lament zamiast zwyczajnie przyjąć to do wiadomości.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@starling_shop On nic nie sprzedaje tylko trolluje > zresztą to chyba jego 4 czy 5 konto na AG > jeszcze jedno ma z którgo pisze wiadomości przez CW > mam pytanko o ten obiektyf
czy to bródne > porysowane > śmierdzonce fajkami szkiełko > jest na prawde nowe ?
bo na pierwszych zdjenciach wyglonda ładnie > ale na nastempnych jest jakis szajz
jestem profesional fotografkom > i bym chentnie kupila to szkielko
tylko musze wiedziec > czy napewno jest nowe ?

Może TY wiesz jak trolle wyczuwają zapach fajek ze zdjęcia? 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

No comment.

oznacz moderatorów