Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam
kopiłem przedmioty na aukcji poprzez kup teraz, od razu zapłaciłem ze te towary,
po chwili sprzedający pisze do mnie tak :
"Ze względu na błąd zmiany ceny w systemie zmuszeni jesteśmy anulować Państwa zamówienie.
Środki zostały zwrócone na Państwa konto poprzez Allegro.
Przepraszamy za problem."
czy sprzedający może tak postąpić czy musi mi sprzedać towary po cenie której kupiłem ? czy są na to jakieś akty prawne, które to regulują? czy nie jest to tak że przez kup teraz jest zawarta umowa cywilna prawna ?
pozdrawiam
zmartwiony kupujący
@lisek_daniel Może tylko w wyjątkowych sytuacjach, domagaj się wysłania towaru:https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/sposoby-zakupow/kiedy-sprzedajacy-moze-odwolac-oferte-kupna-...
Mam podobny problem:
Sprzedający po 4 dniach od zakupu poinformował mnie dziś mailowo, że nie ma produktu który kupiłem w cenie z aukcji i za który zapłaciłem przez PaU po czym ..........wystawia go na aukcji w ilości 100 000 sztuk z ceną o 2 złote wyższą. Nie reaguje na rozpoczęto na Allegro dyskusję...
@LEW433 Wprowadza w błąd. Tu nie chodzi o allegrowe odwołanie ofert w licytacji. Tu chodzi o zupełnie coś innego.
@lisek_daniel Sprzedawca nie ma podstawy prawnej do anulowania zamówienia. Otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa domagaj się wydania rzeczy zgodnie z zawartą umową, po 24 godzinach poproś tam o pomoc pracownika Allegro.
"Sprzedawca nie ma podstawy prawnej do anulowania zamówienia" - ależ oczywiście że ma, art. 84 kc. Niestety autor wątku nie podał informacji o różnicy w cenie.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
xyz96 - sprzedawca zwraca kupującemu kwotę zakupu. Oczywiście, kupujący może iść do sądu za 2 PLN! Ludzie, ogarnijcie się! Fakt, jestem świadkiem, że niektórzy gnaliby pchłę po drodze przez 20 km. żeby zaoszczędzić 20gr. Czy te 2 zł to tak naprawdę taki drastyczny koszt? A może po tegorocznych podwyżkach cen przez producentów i przez Allegro z tej 2-złotowej podwyżki sprzedającemu zostanie tylko 1,50 zł zarobku?
Podejrzewam, że kupujący jest osobą "bezrobotną" i mającą sporo wolnego czasu. Żaden człowiek pracujący nie zawracałby sobie głowy takimi bzdetami - 2 złote....
Ale niestety , to taka nasza przywara, całego naszego narodu.
Za ile można komuś narobić "smrodu"? - No bo u nas, Polaków, to standard. Tutaj, jak widzę to za 2 złote, spotkałem się już z przypadkami za 1 zł, ale może ktoś ma jakieś jeszcze lepsze zgłoszenia, poniżej 1zł.
Jak to się mówi, "człowiek człowiekowi wilkiem" - ale za 2 złote?
lisek_daniel - mam dla Ciebie propozycję - wystaw temu sprzedającemu pozytyw, podaj numer konta, a ja Ci przeleję te 2 złote różnicy w cenie. Myślę, że będziesz w pełni usatysfakcjonowany. Co więcej, myślę, że te 2 złote przeleją Ci też inni przeglądający ten wątek. Więc będziesz "do przodu". xyz96 - chyba też stać na 2 PLN i się dorzuci. Jak nie, to wpłacę osobiście za niego.
To nie jest 2 zł, tylko 380 zł różnicy, to zmienia postać rzeczy, jak ktoś prowadzi firmę i nie patrzy po ile wystawia produkty to już jego problem. Więc nie pitol mi że jesteś taki kozak że dasz 2 zł bo to jest płytkie, umowę można zawrzeć na 1 gr i jest ważna umową.
@lisek_daniel Ale zdajesz sobie sprawę, że całkiem sporo sprzedawców ma spięte magazyny i cenniki (które automatycznie zasysają się prosto z hurtowni) poprzez zewnętrzny soft, który sam ustala ceny na podstawie zadanych parametrów?
@Knowhere "@lisek_daniel Ale zdajesz sobie sprawę, że całkiem sporo sprzedawców ma spięte magazyny i cenniki (które automatycznie zasysają się prosto z hurtowni) poprzez zewnętrzny soft, który sam ustala ceny na podstawie zadanych parametrów?"
A co to obchodzi kupującego? To jest problem sprzedawcy, wyłącznie sprzedawcy. Jeżeli różnica w cenie nie jest drastyczna, to nie ma podstaw prawnych do odmowy sprzedaży. Ponadto sprzedawca naraża się na otwarcie dyskusji i negatywny komentarz. Powinien rozważyć czy warto za jakieś grosze.
@glenmoranghie 380 zł to wg Ciebie jakieś grosze?
To zależy jaki procent całkowitej ceny towaru stanowi kwota 380zł.
Jeżeli np. 80% to pomyłka jest rażąca. Jeżeli 40-50% to na dwoje babka wróżyła. Jeżeli mniej niż 40% to sprzedawca IMHO powinien wziąć to na klatę jako ryzyko zawodowe i nie odmawiać sprzedaży.
@lisek_daniel Sprzedający nie ma podstawy prawnej do anulowania zamówienia. Możesz pisać do Allegro i prosić o pomoc, możesz też sądownie domagać się wydania. Jeśli sąd uzna Twoją rację, sprzedawca wyda Ci towar w cenie, po jakiej kupiłeś i dodatkowo poniesie koszty postępowania.
Te 2 złote to 30% ceny. Przedmiotem zakupu były leki w cenie niższej niż 10 pln, kilkanaście opakowań.
@Kris_1928 Generalnie powinien sprzedać. Jedyny wyjątek to rażąca pomyłka w cenie np wystawienie czegoś wartego 1000 za 10PLN. Ale tutaj to nie wchodzi w rachubę.
Teoria : Możesz próbować go zmusić. Praktyka : odmówi sprzedaży, napisz do Allegro, wystaw negatywa, jak wystąpi o zwrot prowizji to powiedz że z jego winy ( allegro mu nie odda). Tyle
@la_nika Żeby niepotrzebnie się nie rozpisywać https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/gdzie-jest-moja-przesy%C5%82ka/m-p/149765/...
Też się kiedyś pomyliłem o jedną cyfrę ale kupujący był normalny i zrozumiał że nie mogę sprzedać poniżej kosztu zakupu.
W moim pytaniu nie chodzi o pomyłke w cenie sprzedaży bo przedmiotów takich w tej cenie sprzedał kilkaset. Chodzi o odmowę wysłania kupionych i zapłąconych przedmiotów pod pretekstem, że ich nie ma i równoczesne wystawienie ich w ilości 100 000 sztuk w cenie o 30% wyższej /leki/.
@Kris_1928 Nie rozmawiamy o Twoim przypadku, tylko autora wątku.
Zapewne hurtownia mu podniosła cenę, plus dopłaty do smarta, plus coraz droższa prowizja. Będzie coraz drożej.