Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
18 marca kupiłem kocioł co przez kup teraz sprzedawca podawał czas dostawy 35 dni teraz mówi o 3 4 miesiacach i o podwyżce ceny o 1300 zł przez 2 miesiące obracał moimi pieniędzmi 6500 zł czy może tak zrobić?inflacja 13%
A to niegrzeczny sprzedawca 🙄
@tadzio886 Nie, sprzedający powinien zrealizować Twoje zamówienie po cenie i na warunkach obowiązujących w dniu zakupu. Jeśli nie możesz dojść z nim do porozumienia, rozpocznij z nim proszę dyskusję przez tę stronę i poczekaj na jego odpowiedź. Sprzedajacy będzie miał 24 godz. na odniesienie się do sprawy (czasu nie liczymy w weekendy), a jeśli tego nie zrobi, będziesz mógł poprosić naszego pracownika o pomoc.
@tadzio886 Generalnie nie może ale… warto rozważyć obecną sytuację - inflacja, dostępność różnych towarów itd. Ceny się zmieniły, dostępność też - przypuszczam, że sprzedający musiałby dopłacić z własnej kieszeni aby zrealizować to zamówienie. Warto wziąć to pod uwagę, postawić się na jego miejscu i odpowiedzieć sobie co samemu zrobiłoby się w takiej sytuacji 🙂
@komis-bell własnie z powodu inflacji ja osobiście domagałbym sie wysyłke produktu w cenie z dnia zakupu.
1) to sprzedający zaoferował urządzenie i to on ustalał cene którą kupujacy zaakceptował oraz warunki i terminy dostawy
2) wymiana kotła to nie jest zakup odkurzacza który można sobie poużywać dziś lub jutro i jak dzis nie dojedzie to dojedzie za tydzien . Taka wymiana często wiąze sie z logistyką: umówienim hydrulika, rozladunku kotła , miejsca do przetrzymywania itp
3) Sprzedający od dwóch miesięcy obraca pieniędzmi kupującego a inflacja dotyczy jednej i drugiej strony . Sprzedający te 6500 inwestował i zarabiał na nich podczas gdy kupujący z pewnościa teraz już w tej cenie nie kupi ani kotła nia usługi montażu
Reasumując nawet jeśli sprzedający w tym momencie miałby nie zarobić na kotle lub nawet dopłacić to raczej dzięki pieniądzom kupujacego już te straty odrobił. Wiec ja w tym mommencie na miejscu @tadzio886 domagałbym sie wywiązania sprzedającego z zawartej umowy ( mógł nie składać oferty) . Oczywiscie sprawa mogłby sie zakonczyć nawet w sądzie lecz myśle że wczesniej czy później to kupujący miałby tutaj racje
@tadzio886 Nie może ale tu sprawy nie rozwiążesz bo jak zwróci Ci środki,( jak zapłaciłeś )to Allegro nic mu nie zrobi, możesz iść do sądu.