anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy to prawidłowy powód zwrotu do sprzedającego?

DESTU
#1 Nowicjusz#

Witam, ostatnio zamówiłem opony, stan nowe lecz niestety gdy przyszły okazało się że były zdejmowane z felgi oraz były porysowane i ogólnie ich stan świadczył że są co najmniej powystawowe lecz w ofercie nigdzie tego nie było uwzględnionego.
Postanowiłem zwrócić opony i  wybrałem Reklamację "Inna wada bądź niezgodność towaru z umową" porobiłem zdjęcia, rozpocząłem dyskusję i przesłałem w niej zdjęcia opon i moje pytanie do Państwa jest następujące: 
Czy wybrałem dobry sposób zwrotu? Nie lepiej może było odstąpić od umowy i opony po prostu odesłać bez podania przyczyny? 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

Dobrze zrobiłeś składając reklamację.
Gdybyś odesłał jako odstąpienie od umowy to sprzedawca mógłby uznać, że to Ty je zakładałeś na felgi i Ty je porysowałeś i obniżył by Ci kwotę zwrotu.
Na wszelki wypadek napisz do sprzedającego przez ZGLOS PROBLEM ..., że składasz reklamację i dlaczego masz zastrzeżenia do opon. Żeby sprzedawca na pewno nie przeoczył informacji, że to reklamacja.

oznacz moderatorów

DESTU
#1 Nowicjusz#

Rozumiem że ZGLOS PROBLEM to to samo co rozpoczęcie dyskusji? Jak tylko złożyłem reklamację to odrazu rozpocząłem dyskusję ze sprzedającym w której wszystko opisałem, wysłałem numery paczek do śledzenia oraz wysłałem zdjęcia opon na dowód że były używane.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@DESTU teraz to sprzedawca może ci wymienić opony na inne a nie oddać kasę jednocześnie minie 14dni na zwrot ustawowy i masz pozamiatane

oznacz moderatorów

DESTU
#1 Nowicjusz#

Zaznaczyłem że chce zwrotu pieniędzy a nie wymianę na nowe opony, poza tym jak wyżej zauważył użytkownik "Gdybyś odesłał jako odstąpienie od umowy to sprzedawca mógłby uznać, że to Ty je zakładałeś na felgi i Ty je porysowałeś i obniżył by Ci kwotę zwrotu." więc też uważam że w tym wypadku zasadnym było zgłoszenie reklamacji jako niezgodność towaru z umową ponieważ kupiłem opony nowe a dostałem używane.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@DESTU wystarczyło zanim zglosileś cokolwiek wiadomość ze zdjęciami do sprzedawcy wysłać pt opony przyszly i wygladają jakby się ktoś na nich znęcał na maszynie do zakladania na felgę wymienicie mi na nowe czy mam odstąpienie zglosić bo nowe to nie są a jak chcecie sie kłócić to ta wiadomość i te zdjęcia świadczą że towar nie jest nowy i nie możecie obniżyć kwoty zwrotu bo takie już doszły. Teraz zgloszona reklamacja zgodnie z ustawą konsumencką to sprzedawca decyduje czy wymieni czy naprawi czy zwróci kase o ile rozpatrzy pozytywnie możesz mieć jakies roszczenie on nie musi brac go pod uwage bo to 1 reklamacja

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

Może ktoś założył i zorientował się, że zły rozmiar, moze opony nie dały się wyważyć. 

oznacz moderatorów

DESTU
#1 Nowicjusz#

Tak czy inaczej to nie jest mój problem ponieważ opony zamawiałem jako Nowe więc zwrot towaru jak najbardziej zasadny wg mnie.

oznacz moderatorów