Zamówiłem przedmiot, dla którego nie znalazłem alternetywy z wysyłką w PL, teoretycznie wysyłany z UK, w praktyce pewno z Chin. Po zakupie dostałem wiadomośc, że będzie opóźnienie i najwcześniej wyslą 18 lipca z zapytaniem czy mogę poczekać. po czym:
Czy ktoś się spotkał z takim zachowaniem? Sprzedający niby ma 100% pozytywów... więc mam teraz w zamówieniu wystawioną wysyłkę tego "upominku" która ma dotrzeć 7 lipca. Jeśli by faktycznie właściwy towar wysłali 18, to nie dotrze przed upływem 14 dniu od tego teraz. Czy to nie zaburzy opcji zwrotu w jakiś sposób jesli by właściwy towar nie dotarł lub dotarła "cegła"?
@Client:86052772 odstąpienie od zakupu przez nasz formularz jest możliwe przez 14 dni od momentu otrzymania przesyłki. W takim przypadku jak Twój faktycznie formularz może nie być już dostępny. Natomiast nie odbiera Ci to oczywiście ustawowej możliwości odstąpienia od zakupu.
teraz zobaczyłem, że faktycznie już są zarejestrowane 2 przesyłki pod jednym zakupem:
czy to coś zmienia? Pierwszy raz widzę taką możliwość. Czy skoro już są zarejestrowane 2 to sprzedający nie ma możliwości odrejestrowania tej drugiej? i czy 14 dni formularza liczy się od dostarczenia pierwszej czy od drugiej?
@Client:86052772 termin zwrotu liczy się od momentu doręczenia pierwszej przesyłki, chyba że zakupiłeś w kilku ofertach w których sprzedawca ustawił różny termin na zwrot (sprzedający może wydłużyć ten czas). W ofercie w której zakupiłeś czas na zwrot to 14 dni. Ten drugi numer przesyłki raczej dotyczy przewoźnika, który przejmię paczkę w polsce, od przewoźnika zagranicznego. Nie nadania drugiego produktu. Dostępność formularza zwrotu zależy też od tego, czy dana metoda dostawy jest zintegrowana z Allegro, możliwe, że ze względu na rozdzielenie trackingu na dwie metody dostawy, formularz nie zostanie wyłączony po 14 dniach. Natomiast nie jestem w stanie tego zagwarantować.
Samo zamówienie nie było w usłudze Smart! także na dobrą sprawę brak dostępu do formularza nie robi dla Ciebie większej różnicy. Odstąpić możesz przez przesłanie wiadomości sprzedającemu, taka forma jest jak najbardziej dopuszczalna. Koszt odesłania jest po Twojej stronie, niezależnie czy odstąpiłbyś przez formularz czy nie.