Jestem w Allegro od kilkunastu lat, generalnie dosyć sporo tutaj znajduję i kupuję, rzadziej oferuję coś do sprzedania. Tym niemniej często trafiam na "ścianę", ponieważ na przykład coś kupiłem, ale żeby skompletować to w jakąś całość, czegoś JESZCZE brakuje. Niby jest tutaj wyszukiwarka, jednak czy nie byłoby dobrym pomysłem stworzyć zupełnie oddzielnej kategorii, ja określiłem ją "Szukam - kupię". Rzecz w tym, aby były to jakieś NORMALNE reguły, czyli jeżeli ja tworzę aukcję "szukam - kupię", to opisuję CZEGO poszukuję, zamieszczam zdjęcie, jeżeli takie mam i czekam na oferty od użytkowników, którzy mają daną rzecz i - z różnych powodów, chcą/mogą ją sprzedać. Allegro mogłoby w takiej sytuacji ustalić np. to, że jeżeli znajdzie się przedmiot/ rzecz, to kontakt w celu dalszych negocjacji odbywałby się WYŁĄCZNIE przez serwis, zapłata byłaby możliwa tylko poprzez różne formy płatności, jakie są tutaj oferowane, natomiast prowizję dzielono by proporcjonalnie, czyli 2/3 płaci sprzedający, 1/3 - kupujący. Dlaczego ? Z jednej strony zmniejszałoby to koszty dla sprzedających (wszak tak "aukcja" byłaby aukcją grzecznościową/ towarzyską czy też dedykowaną, a poza tym normowałoby to wiele innych zagadnień.