Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy w momencie w którym sprzedający wysłał przedmiot mimo odstąpienia od umowy przed wysłaniem towaru czas na zwrot środków liczony jest od momentu jego odstąpienia czy od momentu dostarczenia przesyłki?
Czas liczy się od zgłoszenia odstąpienia od umowy. Jeżeli sprzedający wysłał paczkę już po twoim zgłoszeniu odstąpienia to lepiej nie odbieraj paczki - to nie jest twoja paczka.
@MagKag Od momentu odstąpienia od umowy zakupu i nie jest prawdą ze 14dni, ma zwrócić niezwłocznie ale max ma 14dni.
@LEW433 @MagKag Niestety problemem jest to że owo "niezwłocznie" jest rozmaicie rozumiane i często trwa dużo dłużej niż 14 dni. Najpierw z kwoty jaką zapłacił kupujący pobiera swoja dolę Allegro więc często sprzedający nie ma po prostu z czego zwrócić.
Kupujący w kolejce do pieniędzy najczęściej jest traktowany jako ostatni.
To nie problem kupującego, takie jest prawo.
To włąśnie jest problemem dla wielu kupujących, czy nie zauwazyłeś tego? Takie jest prawo ? Zastanów się może czasem....👇
A nad czym, na tym ze sprzedający ma problem z rozliczeniem się z Alelgro? o czym ty piszesz. Ma zwrócić niezwłocznie al ma max 14dni od daty odstąpienia od umowy zakupu, Ty się zastanów co ty piszesz. Czy jak Ja mam nierozliczone rachunki to sprzedający zaczeka na zapłatę i wyśle Mi towar, Skąd ty bierzesz takie przemyślenia?
Możesz mi pokazać gdzie w ustawie jest zapisane to "niezwłocznie" ?
"Czy jak Ja mam nierozliczone rachunki to sprzedający zaczeka na zapłatę i wyśle Mi towar"
Oczywiście, często jest to nawet praktykowane, nazywa się to odroczona płatność i stosuje się w przypadku wzajemnych umów, albo dla klientów do których jest zaufanie.
Przykłady: rachunki za prąd, czynsz, zamówienia telefoniczne...
ps. to nie są przemyślenia , to lata doświadczeń i odrobina wiedzy.