anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DAC 7 jak rozliczyć

AnnaR2805
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry.Może ktoś już rozliczał się w tym roku z pit 36 ,sprzedaż na allegro bez działalności gospodarczej.Allegro wysłało mi mój raport DAC7 za 2023 rok.Miałam transakcje w 2023 roku na około 20 tysięcy.Nie mogę nigdzie znaleźć informacji.Czy jest to kwota brutto (czyli kwota moich sprzedanych przedmiotów wraz z kwotami przesyłek,którzy wpłacali Klienci przy zamówieniu na moje konto)czy jest to kwota netto?
Czy ja sama mam wyliczyć koszty dostawy i odliczyć je w picie 36 (czy mogę odliczyć taki koszt,ponieważ tak naprawdę to nie jest mój przychód).Rozumiem,że prowizja allegro jest już odliczona od tych 20 tysięcy.Czy taką prowizję mogę wrzucić w koszty uzyskania przychodu,czy nie.Dziękuję za jakieś porady,bo już się pogubiłam.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:44052296
#21 Demiurg#

No za 2023 to chyba trzeba było się w 2024 rozliczyć.

A prowadzisz jakąś formę działalności?

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@Client:44052296 Wynika z tego, że nierejestrowaną.

@AnnaR2805  Czas na rozliczenie 2023 roku minął 11 miesięcy temu. Żeby cokolwiek zaliczyć w koszty trzeba mieć na to faktury. W przeciwnym razie wszystko jest dochodem, od którego musisz zapłacić podatek.
Radzę udać się do biura podatkowego.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

AnnaR2805
#7 Wielbiciel#

Jakieś faktury,potwierdzenia mam z tamtego okresu.Mi głównie chodzi oto czy mogę w koszty wrzucić prowizję pobraną przez allegro i z tymi kosztami dostawy (bo przecież allegro wysyła na konto bankowe cenę towaru wraz z kosztami dostawy).I teraz nie rozumiem czy te 20 tysięcy to przychód razem z kosztami dostawy czy bez?

oznacz moderatorów

AnnaR2805
#7 Wielbiciel#

Nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej. 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@AnnaR2805 chyba jako zwykłego śmiertelnika to obowiązuje Cię pit 37

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@AnnaR2805 @Client:44052296 Zwykłego tak, ale dla działalności nierejestrowanej jest PIT-36.
Jeśli sprzedajesz regularnie, na co może wskazywać ilość i kwota transakcji, to jest to nierejestrowana działalność gospodarcza.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@AnnaR2805 to jest tylko raport, po drugie to jest przychód, dochód musisz sam wyliczyć i rozliczyć w PIT o ile jest to wymagane ( jak sprzedałeś swoje graty to nie musisz ) jak zaciąga to sprzedażą zarobkową to lepiej rozliczyć 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów