Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zastanawia mnie na Allegro jedna rzecz związana z popularnym tematem RODO. Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale serwis przy każdym zakupie przekazuje sprzedawcy nasze dane osobowe, tj. imię, nazwisko, adres i numer telefonu, nawet jeśli nie domagam się wystawienia imiennego dokumentu kupna-sprzedaży, a jako formę dostawy wybieram dostawę do punktu opłaconą z góry, np. do automatu paczkowego. W takim przypadku do realizacji zamówienia generalnie wystarczające byłoby przekazanie sprzedawcy naszej nazwy użytkownika i numeru telefonu, chyba że doszłoby do postępowania reklamacyjnego, wtedy sprzedawca mógłby pozyskać dodatkowe dane. Czy to nie jest aby przekazywanie sprzedawcom zbędnych (nadmiarowych) danych? Czy można jakoś ograniczyć przekazywanie tych danych?
@az1rael Ale ja nie piszę o przewożnikach. Sprzedając coś na Allegro Lokalnie ani w mailu od Allegro ani w szczegółach sprzedaży nie mam już pełnych danych kupującego. Dawniej podobnie jak na zwykłym Allegro dostawałem wszystko. Teraz na lokalnie nie dostaję adresu kupującego (jeśli jest wysyłka do paczkomatu).
udogodnienie allegro pt żebyś się przypadkiem bez nich nie obył i nie dogadał poza
Podawaj dane jakie chcesz - nikt tego nie weryfikuje. Chcesz być Myszką Miki, bądź Myszką Miki. Chcesz podać zmyślony numer telefonu - podaj taki. Pamiętaj jednak, że Sprzedawca wyśle np. odpowiedź na reklamację na podane dane adresowe.
Zakup przez internet jest zakupem na odległość i przepisy określają dane, które mają posiadać obie strony umowy, aby była ona wiążąca.
Jak kupujesz auto to możesz podać zmyślone dane, ale generuje to pewne problemy potem. Sprzedawca nie będzie weryfikował Twoich danych - jeśli kupisz jako Myszka Miki, to na takie dane otrzymasz dokument zakupu. Twoim problemem będzie np. wylegitymowanie się przy odbiorze osobistym lub reklamacji, że jesteś Myszką Miki, stroną umowy.
Tak, sprzedawcy stacjonarni nie pytają o dane, zatem jeśli nie chcesz ich podawać - kupuj stacjonarnie.
Żeby było jasne - rozumiem Twoje pytanie, ale obie strony umowy muszą znać swoje dane, bo mogą mieć różne roszczenia wzajemne. Np. przy sprzedaży przez internet Sprzedawca może wystawić fakturę zamiast paragonów (i tak to robią wszystkie sklepy typu EuroRTVagd, OleOle itp.) i do tego potrzebują Twoich danych (jako Kupującego). Jeśli ich nie podasz - nie dojdzie do zawarcia umowy. Tylko tyle i aż tyle.
Dane adresata dostawy to nie to samo co dane Kupującego. Kupujesz ze swojego konta - Ty jesteś stroną umowy (zgodnie z regulaminem Allegro udostępnianie konta innym osobom nie jest możliwe).
Nie masz obowiązku podawania tych danych, ale wówczas Sprzedawca nie ma obowiązku zawarcia z Tobą umowy. Tak samo jak nie musisz płacić za towar po zakupie. Po prostu go nie otrzymasz.