anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Data zapłaty za towar a data sprzedaży na FV ma być taka sama?

Lukbie92
#7 Wielbiciel#

Zakupiłem towar dnia 30.12, od razu za niego zapłaciłem i pieniądze zostały zaksięgowane na koncie sprzedającego. Sprzedający miał ustawiony urlop od 23.12 do 08.01, fakturę vat wystawił mi na dzień 07.01.21, ale za towar zapłaciłem 30.12 czy ma obowiązek to zmienić? Zależy mi na tym żeby data sprzedaży na FV była zgodna ze stanem faktycznym czyli z tym kiedy kupiłem towar i za niego zapłaciłem. Na Allegro w regulaminie jest wyraźnie adnotacja, że 

"Odnotowanie wpłaty w Allegro Finanse jest równoznaczne z jej otrzymaniem. Z tą chwilą po Twojej stronie powstaje obowiązek podatkowy, który zobowiązuje Cię do wystawienia faktury."

Sprzedający twierdzi, że nie może wystawić z taką datą bo miał urlop i nie będzie zmieniał daty sprzedaży na FV. Co mogę zrobić?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kostas11
#21 Demiurg#

@Lukbie92 a co ma urlop do tego, data sprzedaży powinna być 30 a wystawienia faktury 7 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

OgniskoDomowePK
#1 Nowicjusz#

A co w przypadku gdy terminie dostawy jest przewidziany na luty bo dopiero wtedy sprzedawca otrzyma towar i fakturę z hurtowni?

Jak ma wystawić fakturę na towar za który jeszcze nie otrzymał faktury z hurtowni?

Na allegro wpływa wpłata 30.12 ale sprzedawca nie wystawia faktury bo nie ma jeszcze towaru a hurtownia jeszcze nie chcę wystawić faktury bo nie ma towaru i faktury na niego.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Lukbie92 @OgniskoDomowePK poprawnie na fakturze powinny być dwie daty :

1.Data sprzedaży - 30-12-20121r

2. Data wystawienia 7-01-2022r

oznacz moderatorów