Witam.
Kupiłem na aukcji tokarkę zegarmistrzowską 1200zł,po odebraniu przesyłki okazało się iż jest uszkodzona i nadaje się tylko do remontu sprzedający odmówił zwrotu,założyłem dyskusję i nic z niej nie wynikło sprzedający odmówił reklamacji,Allegro poprosiło mnie o ekspertyzę z pieczątką zakładu który ją wykona,wtedy dostanę zwrot z POK,obdzwoniłem masę firm i nikt nie naprawia takich tokarek,skąd mam wziąć taką ekspertyzę.
@asus777 a u producenta?
Używaną,zakup konsumencki.
Witam,czy nikt nie zna rozwiązania?Proszę o odpowiedź kogoś z Allegro.
Witam.
Kupiłem na aukcji tokarkę zegarmistrzowską 1200zł,po odebraniu przesyłki okazało się iż jest uszkodzona i nadaje się tylko do remontu sprzedający odmówił zwrotu,założyłem dyskusję i nic z niej nie wynikło sprzedający odmówił reklamacji,Allegro poprosiło mnie o ekspertyzę z pieczątką zakładu który ją wykona,wtedy dostanę zwrot z POK,obdzwoniłem masę firm i nikt nie naprawia takich tokarek,skąd mam wziąć taką ekspertyzę.
@ulala1976 jak zakup konsumencki nie mógł odmówić reklamacji tym bardziej zwrotu.
A jednak odmówił a Allegro chce jakiś ekspertyz tylko nie wiem skąd taką ekspertyzę wziąć.Nic nie pisałem do Allegro iż chcę tę tokarkę naprawiać,tylko zwrot,a oni swoje ekspertyza,coś czuję że skończy się sądem dobrze że mam wsparcie.
Po pierwsze zakup od firmy czy osoby prywatnej. Prawo do zwrotu masz tylko jak kupiłeś od firmy.
Po drugie, zwrot dotyczy tylko towaru zgodnego z opisem. Jeżeli towar jest uszkodzony to zgłasza się reklamację a nie zwrot. Zgłoszenia zwrotu to jednocześne przyznanie, że w chwili odbioru przedmiot był w pełni zgodny z opisem w ofercie i to nieodwoływalnie. Czyli jak w ofercie przedmiot był sprawny, to zgłaszając zwrot oświadczyłeś nieodwoływalnie, że w chwili odbioru przedmiot był sprawny. Bez jakiejkolwiek możliwości zmiany, prawo na to nie zezwala i żaden regulamin tego nie zmieni.
Po trzecie. Program Allegro Ochrona Kupujących to doborowe uznaniowe świadczenie ochronne świadczone przez Allegro. Nie jest żadne ustawowe świadczenia. Wypłata to wyłącznie dobra wola Allegro. Do AOK nie stosuje się przepisów ustawy o prawach konsumenta.
Proszę o numer zamówienia - sprawdzę co da się zrobić.
Oferta: f9791c31-540b-48d8-82ea-65c6872f535e
@asus777, dziękuję. Poprosiłam doradcę, aby wypowiedział się w dyskusji. Zaproponowaliśmy dla Ciebie inne rozwiązanie, skoro serwisy w pobliżu, nie mają możliwości wyceny.
W razie pytań - wezwij nas do pomocy na stronie dyskusji 🙂
Serdeczne dzięki za porady udało się ogarnąć tę ekspertyzę,jak to dobrze mieć żonę.