anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro podtrzymuje niezgodne z prawem działanie sprzedającego co do zwrotu pieniędzy

esmic
#8 Zapaleniec

Dzisiaj mija 24 dzień od odstąpienia od umowy kupna. Przedmiot jest zwrócony. Otwarłem dyskusję, a sprzedawca twierdzi, że ma 7 dni na zwrot od daty otrzymania przesyłki. Poprosiłem o pomoc Allegro, a w odpowiedzi od doradcy otrzymałem informację potwierdzającą słowa sprzedawcy o 7 dniach i prośbę, żebym był cierpliwy. 

Czy ktoś zna przepisy prawa, które mówią o takim terminie? Jedyny znany mi przepis prawa mówi o 14 dniach od daty odstąpienia od umowy.

I dlaczego pracownik Allegro staje po stronie osoby nie przestrzegającej prawa? 

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

esmic
#8 Zapaleniec

@pecela Jakie 14 dni od daty zgłoszenia chęci zwrotu? Co to jest zgłoszenie chęci zwrotu? Odstępujesz od umowy i sprzedawca ma 14 dni na zwrot pieniędzy, a kupujący od tego momentu ma 14 dni na odesłanie przedmiotu. I nawet jeśli sprzedawca dostanie przesyłkę z powrotem tego 14 dnia, to ma zwrócić pieniądze w tym dniu. A jeśli kupujący odeśle przesyłkę i ona wróci do sprzedawcy później, to wtedy sprzedawca oddaje pieniądze w dniu w którym otrzymał zwrot, a nie, że ma jakieś 7 dni od tego momentu.

Przepisy prawa to nie są jakieś luźne wskazówki dla sprzedawców, chociaż widzę, że la ciebie tak chyba jest.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@esmic

Czyli co, możesz odesłać cegłę a sprzedawca ma oddać kasę bo paczka dotarła? Tak niestety nie ma.

Poza tym kupujący ma 14 dni na złożenie sprzedawcy oświadczenia o odstąpieniu od umowy oraz następnie 14 dni na odesłanie produktu. Do tego musisz doliczyć czas na doręczenie przesyłki. 

oznacz moderatorów

Pupil_Admina
#8 Zapaleniec

@esmic  napisał(a):

I dlaczego pracownik Allegro staje po stronie osoby nie przestrzegającej prawa? 

Pracownicy Allegro (w szczególności moderatorzy Allegro Gadane) nie kryją, że stoją po stronie sprzedawców - oni się tym wręcz szczycą: "Stoję po stronie sprzedających i zależy mi na tym, by Wasz głos był słyszany i realnie wpływał na z... 

A dlaczego to robią? Otóż według nich "to właśnie sprzedawcy budują Allegro i doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. "

oznacz moderatorów