anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro ukrywa oryginalne numery paczkek w dostawie Smart! Kurier?

kotkot13
#8 Zapaleniec

J/w Jaki jest tego sens?

Zamawiam paczkę Smart! Kurier. Losowo przydzielają mi jakiegoś kuriera. Potem nie dostaję nawet normalnego numeru paczki przewoźnika tylko jakiś zmyślony numer paczki Allegro.

Przez to nie mogę korzystać z dodatkowych usług jakie oferuje przewoźnik typu przekierowanie paczki, zmiana doręczenia itp.

Tak miałem teraz z np. DHL, paczki nie mogłem sprawdzić w systemie śledzenia bo allegro nie dało mi numeru przesyłki. Nie dostałem również kodu PIN do zarządzania paczką bo Allegro wszystko ukrywa. 

Oczywiście kiedy paczkę już odebrałem to na niej oczywiście jest etykieta przewoźnika i jak byk jest tam oryginalny numer paczki przewoźnika.

Jaki problem ma w tym Allegro że ukrywa przed kupującymi oryginalne numery przesyłek?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kotkot13 bo DHL, DPD, ORLEN to podwykonawcy w usłudze allegro delivery

oznacz moderatorów

kotkot13
#8 Zapaleniec

To nie odpowiada na pytanie dlaczego skoro paczka i tak ma nadany oryginalny numer przewoźnika nie jest on udostępniany dla wygody kupującemu

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kotkot13 jeśli jesteś przedsiębiorcą , a klientka konsumentem , po odstąpieniu od umowy pokrywasz najniższy koszt dostarczenia jaki klientka miała możliwość wybrać podczas zakupu

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@kotkot13 

Bo prawnie przewoźnikiem dla tych przesyłek jest Allegro, a DHL, DPD czy Orlen, tylko fizycznie ją doręczają, ale to formalnie nie są ich przesyłki. Nawet mając nr przesyłki podwykonawcy Allegro, to nie uzyskasz żadnych informacji, ani nie zlecisz u niego żadnych usług do danej przesyłki (bo to nie jest jego przesyłka).

Nr, który otrzymujesz, jest oryginalnym nr przesyłki. Allegro Delivery to osobny przewoźnik.

Podstawą jest art 35 ust 1 i 3 ustawy Prawo pocztowe:

Art. 35. [Umowa o współpracę między operatorami pocztowymi]
1. Operator pocztowy, który zawarł z nadawcą umowę o świadczenie usługi pocztowej, może po przyjęciu przesyłki pocztowej powierzyć dalsze wykonanie usługi innemu operatorowi pocztowemu na podstawie umowy o współpracę zawieranej w formie pisemnej.

3. Przepis ust. 1 nie narusza prawa operatora pocztowego, który zawarł z nadawcą umowę o świadczenie usługi pocztowej, do powierzenia podwykonawcy dalszego wykonania w imieniu tego operatora usługi, na podstawie umowy zawartej w formie pisemnej.

oznacz moderatorów