Dzień dobry,
Chciałbym publicznie zgłosić problem i zapytać, dlaczego serwis nie pozwala skutecznie skorzystać z Programu Ochrony Kupujących (POK).
24 grudnia 2025 r. zepsuła się zakupiona przeze mnie szybka ładowarka indukcyjna 3w1 (oferta nr 13613153509). Zgłosiłem reklamację ustawową ze zwrotem pieniędzy (117,65 zł). Zgodnie z prawem (art. 561 §1 Kodeksu cywilnego oraz art. 8 ustawy o prawach konsumenta) sprzedawca miał obowiązek odpowiedzieć w ciągu 14 dni – czyli do 7 stycznia 2026 r.
Allegro oficjalnie stwierdziło 8 stycznia, że brak odpowiedzi sprzedawcy oznacza pozytywne rozpatrzenie reklamacji. Mimo to sprzedawca nadal nie finalizuje zwrotu.
Od tego czasu próbuję skorzystać z POK, który zgodnie z regulaminem ma chronić kupującego w takich sytuacjach. Niestety, moje próby interwencji w Allegro nie przynoszą efektu i w praktyce nie mogę uruchomić ochrony – sprzedawca od trzech tygodni nie odpowiada, a pracownik Allegro, ciagle odmawia skorzystania z POK, i zadaje od 8 stycznia pytania do sprzedawcy, który nie odpowiada. W tym przypadku ten cały POK to fikcja.
Dlatego pytam publicznie:
Dlaczego Allegro nie umożliwia korzystania z POK zgodnie z regulaminem i obowiązującym prawem konsumenckim, gdy sprzedawca ignoruje reklamację?
Czy ktoś z obsługi może wreszcie podać jasne i konkretne rozwiązanie tego problemu?
Chętnie też usłyszę od innych użytkowników, czy mieliście podobne doświadczenia.
AOK ma to do siebie że raz działa a raz nie.
Czasami jest wypłacany w przypadkach gdy nie powinien być wypłacony a czasami jest dokładnie odwrotnie.
@komis-bell tu chodzi o coś innego, allegro się uczy
pok jak czytamy tu na forum jest wypłacany bez zastanowienia w wielu kontrowersyjnych
przypadkach gdzie długu nie ma
dlaczego allegro ma wypłacać coś z pok gdy reklamacja jest z gruntu prawa uznana?
zauważcie że autor wątku chce kasy od allegro a nie od sprzedawcy, przypominam także, że w myśl przepisów sprzedawca wciąż może naprawić lub wymienić towar na nowy
@k-kari doprecyzuj proszę w jaki sposób uniemożliwiamy skorzystanie z wniosku? Do tego zamówienia, nie ma złożonego wniosku, więc nie mieliśmy możliwości go rozpatrzyć.
W pierwszej kolejności zależy nam, aby spór był wyjaśniony między kupującym, a sprzedającym. Jeśli to nie przynosi efektów i sprzedający nie wywiązuje się z obowiązków, to jak najbardziej dajemy możliwość skorzystania z Allegro Ochrona Kupujących. Nasz doradca wypwowiedział się już w dyskusji oraz przesłał link do wniosku, jak i strony z informacjami o oferowanej ochronie.