anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego sprzedawcy uciekają z allegro?

RMK99
#9 Pomysłodawca#

Witam.

Pytanie co odwala Allegro że jest coraz mniej Polskich sprzedawców a coraz wiecej tego syfu z Chin? Serio jeszcze w 2024 śmiałem się z tych co twierdzili że sprzedający uciekają z allegro ale od końcówki 2024 roku spostrzegłem ze sporo sprzedawców od których kupowałem przez lata towary teraz mają raptem kilka rzeczy a inni mają puste konta. Ja wolę kupować towary od Polskich sprzedawców z dostawą do 3 dni niż bawić aie z jakimiś [edycja] którzy odpowiadają przez translatory i każdą czekać 11-14 dni za towarem i z niepewnym zwrotem. Ja rozumiem że allegro sprzedało sie jak tania dz.... kilka lat temu ale zawszę wybierałem allegro a gradzilem syfem TEMU czy Alliexpress a teraz widzę że allegro zaczyna zmieniać się w taki sam syf.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

budowlaniec2019
#11 Animator#

Sprzedawcy uciekają do swoich sklepów, bo nie wyrabiają z prowizjami, dopłatami, smarkami itp

Tam radzę ich poszukać. Drudzy zamykają działalność bo w innej rzeczywistości nie potrafią się odnaleźć. Kupujący też dokładają swoje 5 groszy (roszczeniowość, notoryczne zwroty, bezpodstawne reklamacje itp) Chińczycy zostaną, bo mają dużo większe marże i serwis nie jest ich w stanie do niczego zmusić tak jak sprzedawcę z Polski.

Czego jeszcze nie rozumiesz ? 😁

oznacz moderatorów

RMK99
#9 Pomysłodawca#

Widzisz ja preferowałem Allegro ze względu na:

1. Allegro Pay i możliwość zakupów bezgotówkowych i rozkladania na raty.

2. Allegro SMART i darmowe zwroty.

3. Allegro zawszę staję po stronie Kupującego i zabezpiecza transakcje.

Na prywatnych stronach sprzedawców trzeba od razu płacić za towar, nie ma możliwości rozłożenia zakupów na kilka spłat i nie ma bezgotówkowego systemu Pay.

Na allegro jak kupuje coś niezależnie czy za 200zl czy za 2000zł czy za 5000zł to mogę to rozłożyć nawet na 20 czy 30 rat a w prywatnym sklepie trzeba od razu płacić lub ubiegać sie o bankowe raty. Z tego co znalazłem to za cały syf który sie dzieję winny jest nowy właściciel z urojeniami.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@RMK99 zwróć uwagę na to , że odchodzą drobni przedsiębiorcy  ,to na nich uwzięło się allegro i robi im pod górkę , czy to dobra droga ...? , na pewno nie i pójdą po rozum , ale będzie już za późno , Chcą się dostosować do trendów Państwa Środka  ,ale ta droga doprowadzi szybko do ostrego zjazdu , na razie jadą na renomie i smarcie choć ten drugi pomału traci zainteresowanie wśród klientów . Allegro chce sprzedawać masówkę  ,tak ... to co w biedrach i lidrach wala się między majtkami i skarpetkami  ,sprzedaż oferowanego kiedyś przez małe firmy towaru , tego ciekawego , unikalnego , tego co przyciągał rzesze klientów poszukujących indywidualności i nietuzinkowości stała się 1. za droga , 2. ryzykowna , 3 nawet wręcz niemożliwa.....skutek ? a ..jak sam zauważyłeś skutkiem jest masowy odpływ drobnych firm na inne platformy lub do swoich sklepów , my sukcesywnie odchodzimy bo tego nie da się uciąć jak nożem , to potrzebuje czasu dlatego widzisz u swoich ulubionych sprzedawców coraz mniejszy asortyment  ,my w dalszym ciągu jesteśmy , szukajcie nas , a na pewno znajdziecie ...gorąco zapraszamy , w dalszym ciągu mamy to czego poszukujecie i jak zawsze zadbamy o to żebyście byli zadowoleni z naszej obsługi .

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

- Masakryczne opłaty

- niesłuszne dopłaty do przesyłek, niektórzy sprzedawcy wprost piszą o tysiącach w skali miesięcznej.

- Nie możliwe do spełnienia wymagania do smarta. Ile realnie % firm ma szczęście znajdować się w rejonie gdzie wszyscy przewoźnicy delivery działają poprawnie? Obstawiam, że odpowiedź prawidłowa będzie w okolicy zera. Gdyby jeszcze portal naprawiał własne błędy. Allegro jednak we wszystkim stosuje metodę strusia czyli chowa głowę i każe wyjaśniać to sprzedawcy... Nie potrafią nawet ogarnąć od co najmniej roku, że jak orlen ma skrytki długości 60cm to nie włoży się paczki 64 cm nawet jak w umowie będą mieli 640000cm i należało, by coś z tym zrobić. Nie mówiąc o zorganizowaniu takich podstaw jak terminowe odbiory i dostawy, a nawet o zgrozo wypadało by żeby te 99% paczek docierało nie naruszone...

- dopłaty do smarta. Nie dość ze ogromne prowizje to jeszcze mamy pokrywać koszt przesyłki oraz zniszczenia wywołane ciągłymi zwrotami używanych towarów. Którą firmę na to stać? Ceny można podnieść i dalej sprzedać tylko do jakiegoś poziomu...

- wysypisko zwane katalogiem... Jak nie można czegoś wystawić to się idzie gdzie indziej. Jak się co chwilę ma awantury od klientów że się sprzedało coś innego niż się wystawiło do sprzedaży to co się robi??? Malo to ludzi miało np do ofert dodane cudze zdjecia innych przedmiotów?

- zwyczajny odpływ klientów. Niektórych przedmiotów nie idzie na platformie w ogóle znaleźć jak np. części, sprzęt spełniający konkretne wymagania, starocie. Bez  opcji "szukaj w opisach to nie możliwe". Klienci odeszli na inne platformy, sprzedawcy za nimi. Baaa dość często zdarza się, że obniżyłam na coś ceny na Allegro i nic. Zejdzie na innej platformie 30% drożej. Czemu? Bo zwyczajnie dało się znaleźć...

- brak wyświetleń. Nie promujesz nikt Cię nie widzi. Promujesz też przeważnie nikt Cię nie widzi.

- Wszystko maksymalnie udziwnione. Utrudnienia na każdym kroku. Każda zmiana utrudnia sprzedawcom życie. 90% zgłoszonych problemów jest ignorowanych. Naprawiane jest tylko to, co nie pozwala realnie zapłacić za  zamówienie lub wydrukować etykiety do wysyłki, wszystko inne to raz na rok jakiegoś rodzynka poprawia dla picu.

Przykład sprzed paru dni. Nie działają płatności. Zgłaszam przed południem. Po 3.5h na forum dostaję informację, że nie ma błędu. Wieczorem wysyp zgłoszeń, po 17 Allegro uznaje, że jest błąd. No kuźwa WIELKA FIRMA nie ma narzędzi by sprawdzić, że nagle wzrósł im procent nie opłaconych zamówień? Ja jeszcze rozumiem partaczenie spraw ważnych dla sprzedawców, ale to też ich kasa i to nie mała. Mój klient 5 razy płacił przez 2 dni zanim mu się udało. Jednak mój klient kupował stare szkło, zależało mu na tym. Co zrobili klienci od nowych przedmiotów???

- celowe działania utrudniające porządek w sprzedaży:

* sugerowany czas dostawy nie zgodny z deklaracją sprzedającego

* Brak możliwości poinformowania klientów o ich podstawowych prawach po zakupie. Przykładowo działalność nierejestrowana nie może założyć konta firmowego. Na koncie prywatnym nie może zaznaczyć opcji wystawiam fakturę. Prawnie ma obowiązek informować o fakturze klientów...

* wznawianie sprzedanych egzemplarzy na kontach prywatnych. Na Boga w swoim czasie był nawet przy tym komunikat o niewznawianiu. Ludzie nie wiedząc, że coś się sprzedało drugi wyłapali bany. Nawet tego portal nie wziął na klatę. Był tu kilka miesięcy temu na forum człowiek, który w okresie błędnego komunikatu nie zajrzał na konto po wznowieniu i perma ma do tej pory... Wina była portalu. PISAŁO NIEWZNAWIAJĄ SIE, a się wznowiło....

Na pocieszenie powiem, że po kontrolach podatków ilość ta pewnie jeszcze się zmniejszy. Zaczyna się wysyp działalności wkurzonych błędnym wysłaniem deklaracji podatkowych. Masa ludzi ma kontrole, Bo Allegro np postanowiło wliczyć kwoty klepnięte dla zabawy i nigdy nie opłacone, albo w ogóle sami nie wiedzą co wysłali...

- częste blokady bez powodu. Nowa firma wystawiająca niektóry asortyment praktycznie zawsze ma blokadę bezpieczeństwa. Często tu piszą, ze nie zdjęli i nie zdejmą jej nigdy mimo braku problemów wcześniejszych transakcjach. Nawet na lokalnym tak jest u prywatnych. Wystaw kilka paczek np Lego po dzieciakach i szansa na bloka bardzo wzrasta i naprawdę często nie odblokowują. Szczytem było jak gość wystawił 15-letnią używaną koszulkę adidasa tylko jedną. Fakt miała wyciętą metkę ale czy to przy jednej koszulce powód do pernamentnego bana?

- wahania sprzedaży. Idzie idzie idzie, a potem nagle sprzedać 90% w dół wcale nie sezonowego towaru.. Masa firm przez to splajtowała. Kolejnym nie wiele brakuje. Wystarczy np spojrzeć jak spadła w ciągu roku jakość obsługi w qutletach odzieżowych, tam gzie kiedyś skupowałam teraz strach... To Allegro ich zamęczyło. 

To tak na szybko i nawet przed kawą. O połowie na pewno zapomniałam xD

Allegro przestało być stabilną platformą. Teraz nic nie można przewidywać dalej niż 2 dni do przodu.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

Client:135276428
#8 Zapaleniec#

Przeczytaj sobie ten artykuł :https://subiektywnieofinansach.pl/sklep-na-allegro-algorytm-allegro-wspiera-nieuczciwych-sprzedawcow... to zrozumiesz czemu między innymi  uciekają sprzedawcy . Allegro nic z tym nie robi więc uciekają i idą tam gdzie coś robią z tym .

oznacz moderatorów