anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Do czego zobowiązuje wystawienie licytacji?

Client:46931520
#7 Wielbiciel#

Dużo się mówi o nieuczciwych licytujących niepłacących za wygraną licytację, a co z ogłoszeniodawcami, którzy wystawiają przedmioty a po ich wylicytowaniu nie dotrzymują umowy. Ja jako licytujący (kupujący) jestem informowany że jestem zobowiązany do zapłaty za wylicytowany przedmiot. A co czeka sprzedającego, który po wygranej licytacji zbywa kupującego i odwleka przesyłkę.

Konkretnie, wylicytowałem dwa przedmioty od jednego sprzedawcy, przesyłka smart, powinno dojść za dwa dni, cierpliwie czekam tydzień, po tym czasie zaniepokojony czytam opinie o sprzedającym, wielki sklep z używkami od 11 lat na allegro,  na 16k pozytywów tylko 60 negatywów, a w tych negatywach może 50% o nie dosłanych przesyłkach.

[edycja]

Po kontakcie, grzecznie proszą o jeszcze parę dni cierpliwości, czekam, po ponownym kontakcie to samo - jeszcze parę dni, wtedy ja proszę o szczerą ocenę możliwości wysyłki, oni sami z siebie oddają pieniądze.

Nic wielkiego, oddali kasę, ale ciekawe czy gdybym ja nie zapłacił  za wylicytowany przedmiot to czy nie targali by mnie kij wie jakimi środkami, a tutaj - zwykły syf w magazynach, niesatysfakcjonująca cena i olanie jako takiej umowy.

Co Allegro może zrobić w tej sprawie? Rozumiem gdyby to była umowna pani Henia z dwoma aukcjami, ale coś co określa się mianem sklepu? Równie dobrze mogę zlicytować tysiąc przedmiotów a po dwóch tygodniach odpisać sprzedającym że zgubiłem pieniądze 💩

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

pinsplash
#21 Demiurg#

@Client:46931520 wystaw negatyw, ostrzeż innych, masz rację. Jak chcesz - możesz iść do sądu. Ps Jeżeli piszesz o równowadze, zwróć uwagę że tylko kupujący może wystawić komentarz.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:46931520 Akurat w tym przypadku nie musiałbyś płacić za wylicytowane przedmioty, ponieważ masz prawo do odstąpienia od umowy - sprzedawca to firma, sklep.

Przy zakupie od osoby prywatnej miałbyś obowiązek zapłaty.

Ten sprzedający powinien Ci wysłać wylicytowany towar, ponieważ została zawarta prawnie wiążąca umowa, od której on nie może odstąpić. Pewnie cena była za niska, dlatego oddał pieniądze. Możesz w tej sytuacji otworzyć Dyskusję i domagać się wydania rzeczy po kolejnej wpłacie; https://allegro.pl/dyskusje/nowa W Dyskusji możesz poprosić o pomoc Allegro. Być może po odmowie sprzedawca otrzyma upomnienie, ale to wszystko, co Allegro może zrobić, do wysyłki go nie zmusi. W takiej sytuacji po 14 dniach zamknij Dyskusję jako nierozwiązaną, będzie to dla sprzedawcy spory problem, ponieważ wpłynie negatywnie na jego jakość sprzedaży i być może następnym razem się zastanowi, zanim komuś innemu odmówi wydania towaru. Dodatkowo wystaw negatywny komentarz.

oznacz moderatorów

Nad_Pilica
#12 Orędownik#

@xyz96

Przy takiej ilości transakcji jedna niezakończona dyskusja będzie bez znaczenia a jeden dodatkowy negatyw też nie wpłynie na jakość. Oczywiście nie neguję że może to zrobić a może i powinien. 

oznacz moderatorów

Client:46931520
#7 Wielbiciel#

Nie mam na to ochoty, nie czuje się jakoś okrutnie oszukany bądź urażony, oddali mi pieniądze ale stracili mnóstwo mojego czasu, przedmiotem były buciki na lato dla dziecka (i jeżeli ich wersja jest prawdziwa to również swojego szukając tego przedmiotu).

Wystawiłem jedynie negatyw.

Dodam też że od momentu kiedy założyłem ten temat, sprzedający zyskał 25 komentarzy w tym tylko jeden negatyw, uzasadniony jednak niezgodnością z opisem.

Tak czy inaczej dziękuje za odpowiedzi.

oznacz moderatorów