Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Schemat jest częsty. Sprzedawca podnosi cene, aby od razu ją obniżyć. Szkoda tylko, że cena pozostaje wyższa niż początkowa. Przykład: Mam produkt w koszyku za cene 56zł, w miedzy czasie dostaje mail, że produkt potaniał. Zaglądam w koszyk a tam cena 77zł przecenione z 89zł. Dlaczego taki proceder jest możliwy? Jest zgodny z prawem? Sama informacja od allegro o obniżce powinna być wysyłana w przypadku rzeczywistej obniżki np. ceny, która obowiązywała minimum 24 godziny.
BUDCHER tak się dzieje nie tylko na allegro , sklepy stacjonarne też stosują z powodzeniem tą praktykę .
@BUDCHER To nieuczciwe działanie Allegro, które nie informuje o podwyżkach, a jedynie o obniżkach. Zasada dobrych praktyk się kłania.
@BUDCHER Stara praktyka jak świat, sądzą że pomyślisz, drożeje to trzeba kupić bo będzie jeszcze drożej.
@BUDCHER Czytam i nie wierzę, to są jeszcze tacy którzy nie zauważyli jakie skutki przyniosła "dobra zmiana" ? No i jeszcze na to się nakłada jeszcze Covid. Inflacja szaleje jak w najgorszych pamiętnych czasach, a tu wielkie zdziwienie 🤣
Podwyżki cen są tak gwałtowne że mało kto nadąża. Jeśli sprzedawcy mimo to uda się coś z ceny uszczknąć to naturalne że ogłasza obniżkę.
Rozsądny kupujący omija szerokim łukiem takie reklamy jak Black cośtam ( bo czarny ale dla kupujących) i inne wyprzedaże, lecz porównuje ceny i wybiera to co mu odpowiada a nie wciskają używając reklam.
A w konkretnym przypadku, radzę usunąć z koszyka ten za 56 zł i kupić obniżoną cenę za 77zł. Bardzo obywatelskie podejście, większa cena, wyższy vat.
Nie chodzi mi o politykę i inflację tylko przedświąteczne promocje. To, że sprzedawca podnosi cene przed świętami to nawet rozumiem, taki rynek. Chodzi o fakt wysyłania informacji przez allegro o obniżce ceny, gdzie ona faktycznie została podniesiona. Jest to oszustwo i nie jest to zgodne z prawem, klient jest w prowadzany w błąd.
Jaki sens ma mieszanie polityki? Przecież takie praktyki na Allegro są od wielu lat, przez „dobrą zmianą”
Troche poczytałem i takie praktyki są nielegalne. To, że inne sklepy łamią prawo to jedno, a to że allegro pozwala na taki proceder, a nawet promuje, przecież wysyła mail z powiadomieniem to drugie.
Ja miałem w koszyku oprawkę na żarówkę T10 za 4,8zł a dziś już 543zł oferta 8121429328 w tym momencie ma 1133 takich ofert w tej cenie gdzie normalna to 1 zł do 20 zł
A to jeszcze inna sprawa. Sprzedawcy podnoszą ceny do absurdalnie wysokich kiedy kończy im się towar