Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Dokonałem zakupu przedmiotu w kategorii: Samsung - S23 Ultra. Przedmiot który został dostarczony, nie był tym z opisu.
W tytule było "S23 Ultra", a w opisie: że do sprzedania S23 Ultra i że Allegro łączy produkty". W dyskusji, sprzedający przyznał, iż posiadał świadomość tego że sprzedawany przedmiot nie jest Samsungiem, jednak nie raczył nigdzie w aukcji tego zaznaczyć. Twierdzi także, że to wina łączenia kategorii przez Allegro.
Złożyłem reklamację, "niezgodności przedmiotu z ofertą". Sprzedający napisał iż mogę odesłać i wtedy dostanę zwrot pieniędzy.
Czy sprzedający może zamienić reklamację produktu na odesłanie ze zwrotem?
Sprzedający chciał aby odesłać na własy koszt, a ja dostałem informację, że lepiej aby sprzedawca sam odebrał przedmiot, gdyż w przeciwnym razie to kupujący odpowiada za wysyłkę.
Sprawa nie została rozwiązana, a sprzedawca twierdzi że została.
Sprzedawcą jest firma (lombard).
Pytania:
Czy Allegro samodzielnie zmienia kategorie przedmiotów?
Czy przypisywanie przez Allegro informacji do przedmiotu, jest ściśle powiązane z kategorią?
Czy sprzedawca odpowiada za prawidłowy opis w aukcji, oraz właściwą kategorię?
Czy zostały złamane jakieś punkty regulaminu (które)?
Czy zostały złamane przepisy prawa (jakie)?
Czy można żądać usunięcia niezgodności przedmiotu z ofertą?
Co zrobić i gdzie zgłosić (np. UOKiK)?
Dziękuję.
Katalog produktów to taki bubel allegro w teorii za połączenie z katalogiem produktu odpowiada sprzedawca ale w praktyce system sobie potrafi stwierdzić że telefon x nie jest telefonem x a y bo dopasował sobie zdjęcie modelu do innego telefonu i sobie zmieni sam a sprzedaca sie kapnie np wtedy jak mu reklamację klient zgłosi. Były przypadki że kupujący myślał że zmywarkę za 200zł kupuje a zmywarka okazywała się częścią zamienną do tego modelu zmywarki mimo że cena powinna sugerować błąd. System ci nie zamieni telefonu na rower ale już cuda się dzieją np jak z 1szt produktu np zmywak do garów w cenie 1 szt system robi 10szt bp system lub inny sprzedawca narozrabia i z 1 szt zrobi ci zestaw. Nazwa oferty pochodzi od systemu ale opis od sprzedawcy np możesz mieć w nazwie oferty błąd samsung s23ultra a w opisie samsung s23 niestety nie można dojść kto odwalił babola allegro zawsze będzie twierdziło że sprzedawca bo odpowiada za lączenie towaru z katalogiem tylko jeszcze sie taki sprzedawca nie urodził żeby kontrolował parę razy dziennie lub poza godz pracy czy mu akurat system allegro nie zamienia czegoś w pfertach jak ma np kilka tysięcy ofert w sprzedaży to wyłap ingerencję systemu no sie nie da. Co do sytuacji twpjej zrób zwrot odbierz swoja kase powód nie pasuje mi i poszukaj telefonu nie z lombardu bo takie telefonu często sa własnościa operatora bo pierwotny właściciel na raty wziął i zastawił w lombardzie a lombart przejął za brak spłaty pożyczki albo opylił go od razu do lombardu po odebraniu z salonu. Można to sprawdzić po nr imei.